„Orvosi csoda”: egy idős izraeli COVID beteg 100 nap után elhagyta a kórházat

Az idősebb intubált betegek többsége nem éli túl a betegséget, és különösen azok nem, akiknek még alapbetegsége is van.

Kiengedték a kórházból azt a 73 éves izraeli nőt, akit 100 nappal ezelőtt kórházba szállítottak, miután súlyosbodtak a COVID-19 tünetei.

“Ez orvosi csoda” – mondta Yonatan Edel, a Samson Assuta Ashdod Kórház B belgyógyászati osztályának vezetője, ahol a beteget, Ludmilla Sorostant kezelték. – „Valóban nem gondoltuk, hogy túléli.”

Ludmilla Sorostan

„Sorostant először áprilisban szállították kórházba közepesen súlyos tünetekkel” – mondta Edel. Az asszony állapota gyorsan romlott. Végül intubálták és lélegeztetőgépen tartották, és több hónapon keresztül a COVID és az intenzív osztály között vándorolt.

“A tüdejében egy lyuk tátongott a bőre alatt. Nagyon súlyos állapotban volt” – írta le az orvos a jpost.com szerint.

Edel elmondta, hogy az idősebb intubált betegek többsége nem éli túl a betegséget, pláne nem olyanok, mint Sorostan, akinél az egyéb betegségei mellett még egy hasi műtéthez vezető komplikációk is felléptek.

Az Országos Egészségügyi Intézet által hivatkozott egyik tanulmány szerint 32 intubált vagy invazív mechanikus lélegeztetési támogatást kapott beteg közül 31 nem élte túl a betegséget.

„Nagyon rossz állapotban volt. Aztán én voltam az, aki néhány nappal ezelőtt kivette a szájából a lélegeztető tubust. Ekkor beszélni kezdett. Elképesztő volt”, mondta Edel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp