Budapesten újratemették Gábor Zsazsa hamvait

A hollywoodi színésznő végakarata az volt, hogy édesapja mellett nyugodhasson a Kozma utcai zsidó temetőben, de végül a Fiumei úti sírkert Művészparcellájában helyezték végső nyugalomra.

Az öt évvel ezelőtt elhunyt Gábor Zsazsa hamvait egyszer már egy aranydobozban eltemették Los Angelesben. A színésznő kívánsága azonban az volt, hogy szülővárosában, Budapesten helyezzék végső nyugalomra, édesapja, Gábor Vilmos mellé, akinek sírja a Kozma utcai zsidó temetőben található.

Gábor Zsazsa

Gábor özvegye, Frédéric von Anhalt herceg az elmúlt években próbálta végrehajtani a színésznő végakaratát, de amikor megtudta, hogy Gábor Vilmos második feleségét is ugyanott temették el, úgy gondolta, hogy a Gábor Zsazsa nem szeretne velük egy sírban nyugodni. Ezért megkereste a Fiumei Úti Sírkertet kezelő Nemzeti Örökség Intézete igazgatóját, aki szerint nem volt akadálya annak, hogy Gábor Zsazsát ott temessék el.

Az MTI beszámolója szerint von Anhalt herceg végül a Nemzeti Örökség Intézetével és a Magyar Hollywood Tanáccsal együttműködve hozta haza Amerikából a színésznő hamvait, hogy végakaratát teljesítve örök nyugalomra helyezzék a szülőföldjén.

A temetésen az özvegyen kívül beszédet mondott Vándor Éva színésznő, Gábor Zsazsa magyar szinkronhangja, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Seszták Miklós országgyűlési képviselő, illetve Bunyik Béla, a Los Angeles-i magyar filmfesztivál alapító elnök-igazgatója. Pintér Tibor színész, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója fehér lovon érkezett a búcsúztatásra, ahol Frank Sinatra My Way című dalát adta elő.

Vándor Éva színésznő beszédet mond Gábor Zsazsa színésznő temetésén (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A beszédek után Frederic von Anhalt helyezte el Gábor Zsazsa hamvait a sírban. Az urna mellé tettek a színésznő kedvenc virágaiból, sárga rózsából fonott koszorút és egy rózsafüzért is.

A magyar-zsidó származású, Golden Globe-díjas színésznő (eredeti nevén: Gábor Sári) azon kevés magyarok egyike, aki csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán. Karrierje 1936-ban indult, amikor elnyerte a Miss Hungary címet. Öt évvel később Amerikába költözött családjával, a színészi teljesítményének, szépségének, illetve botrányainak köszönhetően az egész világ megismerte a nevét.

Virágot tesz egy nő Gábor Zsazsa sírjára a színésznő temetésén (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Gábor Zsazsa élete során kilencszer ment férjhez, egyetlen gyermeke, Francesca Hilton 2015-ben hunyt el. Utolsó házassága 1986-ban köttetett Frédéric von Anhalttal, aki haláláig mellette maradt.

2002-ben kezdett romlani az egészségi állapota, miután autóbalesetet szenvedett, melynek következtében részlegesen lebénult, és kerekesszékbe kényszerült. Túlélt egy öngyilkossági kísérletet és két agyvérzést, ám egyre gyakrabban szorult kórházi kezelésre. 2010 januárjában egy fertőzés miatt amputálták a jobb lábszárát. Halálát 2016. december 18-án hirtelen szívmegállás okozta.

Meghalt Gábor Zsazsa egyetlen lánya – Kibic Magazin

Elhunyt Francesca Hilton, Gabor Zsazsa egyetlen lánya – írják a USA Today oldalán. 67 éves volt, és a hírek szerint szívrohamot kapott hétfő éjjel Los Angelesben. A magyar zsidó családból származó édesanyja 97 éves, és régóta nagyon beteg már.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp