800 év után kérne bocsánatot az anglikán egyház a zsidóellenes törvények miatt

Jobb később, mint soha – kommentálták brit zsidó vezetők az anglikán egyház várható bocsánatkérését az 1222-ben hozott antiszemita törvények miatt.

Az anglikán egyház hivatalos bűnbánati aktust tervez a jövő évben az angliai zsidók jogait korlátozó oxfordi zsinat 800. évfordulóján. A törvények végül 1290-ben Anglia zsidóságának kiűzéséhez vezettek, és hivatalosan csak 1656-ban fogadták vissza őket. Emiatt például VIII. Henrik angol királynak külföldön kellett rabbit találnia, aki megindokolhatta volna, hogy a judaizmus alapján elválhasson első feleségétől.

VIII. Henrik egy rabbitól kérte, hogy segítsen neki elválni – Kibic Magazin

Az itáliai rabbi azonban azt üzente az angol királynak, hogy ne váljon el feleségétől. VIII. Henrik nem hallgatott rá. A Brit Nemzeti Könyvtár online is megtekinthető kiállításán 40 héber nyelvű kéziratot mutat be a közel 3000 darabot számláló gyűjteményéből. A kiállított kéziratok között található az a levél is, amelyet egy modenai rabbi, Jákob Rafael írt VIII.

„A jobb későn, mint soha kifejezés itt valóban helytálló. A középkori angol antiszemitizmus történelmi traumáját soha nem lehet eltörölni, és öröksége, például a vérvád fennmaradása révén még ma is él – nyilatkozta Dave Rich, egy brit antiszemitizmust figyelő csoport politikai igazgatója a Telegraphnak.

„A növekvő antiszemitizmus idején azonban az anglikán egyház támogatása és empátiája a zsidó közösségünk iránt nagyon is üdvözlendő, mert emlékeztet arra, hogy a mai Nagy-Britannia egy egészen más hely” – tette hozzá Rich.

A tervezett hivatalos bocsánatkéréssel az anglikán egyház felelősséget vállal az 1534-es alapítását megelőző keresztény antiszemitizmusért. A zsidók 1290-es elüldözésének idején az anglikán egyház ugyanis még nem létezett.

Justin Welby canterburyi érsek és Ephraim Mirvis brit főrabbi a Siratófalnál imádkoznak Jeruzsálemben 2017-ben

Az anglikán egyház az elmúlt években már tett lépéseket a brit zsidókkal való kapcsolat javítása felé. 2019-ben kiadott egy dokumentumot Isten megingathatatlan szava címmel, amelyben felvázolta a keresztény-zsidó kapcsolat fontosságát, és elismerte, hogy az Európában évszázadokon át tartó keresztény antiszemitizmus megalapozta a holokausztot.

Akkor Ephraim Mirvis brit főrabbi azt mondta, hogy a dokumentum előrelépést jelent ugyan, de nem elégséges, mert nem utasítja el az egyház azon múltját, amikor a zsidóság megtérítésére törekedett. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp