Meghalt a holokauszt-túlélő, aki a zene erejével harcolt a rasszizmus ellen

Esther Bejarano az egyik auschwitzi lágerzenekar tagja volt, 96 évesen a hamburgi zsidó kórházban hunyt el.

Az 1924-ben született Esther Bejarano egyike volt annak a 40 fős, csak nőkből álló lágerzenekarnak Auschwitzban, amelynek kötelezően játszania kellett akkor, amikor a foglyokat kivezényelték dolgozni, vagy amikor deportáltak százaival befutottak az újabb és újabb vagonok.

Esther Bejarano

„Könnyes szemmel játszottunk” – emlékezett vissza Bejarano az AP adott 2010-es interjújában. „Az újonnan érkezők integettek és tapsoltak nekünk, de mi tudtuk, hogy egyenesen a gázkamrákba viszik őket” – tette hozzá.

Bejarano szüleit és testvérét meggyilkolták a nácik, őt pedig Auschwitzba vitték 18 évesen, ahol először fizikai kényszermunkát kellett végeznie. Amikor megtudta, hogy egy SS-őr tangóharmonikást keres a tábor foglyokból álló zenekarához, a zeneileg képzett fiatal lány rögtön lecsapott a lehetőségre, annak ellenére, hogy nem tudott a hangszeren játszani. A tangóharmonika jelentette számára az egyetlen esélyt a túlélésre.

Mivel nagyanyja keresztény volt, Bejarano később a ravensbrücki koncentrációs táborba került, és a háború végén túlélte a halálmenetet. Emlékirataiban Bejarano felidézte, hogy amerikai katonák mentették meg, akik egy harmonikát adtak neki, amelyen azon a napon játszott, amikor az amerikai katonák és a koncentrációs táborok túlélői Adolf Hitler égő portréja körül táncoltak, hogy megünnepeljék a szövetségesek nácik feletti győzelmét.

A háború után először Izraelbe költözött, majd az 1960-as években visszaköltözött Németországba. Egész későbbi életét annak szentelte, hogy az emberek ne felejtsék el a Holokauszt borzalmait, és hogy harcoljon az idegengyűlölet ellen.

Gyermekeivel összeállva jiddis és zsidó ellenállási dalokat játszott egy Coincidence nevű hamburgi zenekarban, valamint a Microphone Mafia nevű hip-hop csoporttal terjesztett rasszizmusellenes üzeneteket a német fiatalok körében.

Bejarano számos kitüntetést kapott, köztük a német Becsületrendet a régi és az új nácik ellen folytatott aktivizmusáért. Heiko Maas német külügyminiszter azt mondta róla, hogy Bejarano fontos hang volt a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni harcban. (NPR, HVG)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp