Magyarul is elérhetővé válik a Facebook holokauszt-oktatással kapcsolatos programja

A Facebook kibővíti a holokauszttagadás ellen folytatott küzdelmét azzal, hogy 12 nyelven, köztük magyarul is elérhetővé teszi a felhasználók számára a holokausztról szóló oktatási anyagokat.

Idén a januári nemzetközi holokauszt emléknap óta, ha valaki angol nyelven keresett rá valamilyen holokauszttal kapcsolatos tartalomra, a Facebook az AboutHolocaust.org weboldalt ajánlotta fel neki, ahol a felhasználó alapvető tényeket találhat a népirtásról, illetve beszámolókat túlélők tanúvallomásairól. A honlap a Zsidó Világkongresszus és az UNESCO közös projektjének eredménye.

A JTA most arról számolt be, hogy a július 13-tól a honlapot a Facebook azok számára is fel fogja ajánlani, akik az angolon kívül arab, francia, lengyel, orosz, spanyol, kínai, perzsa, német, héber vagy éppen magyar nyelven keresnek rá a holokausztra a közösségi médiaóriás platformján.

„Alapvető fontosságú, hogy az emberek világszerte hozzáférjenek a holokausztról szóló, tényszerűen pontos információkhoz” – hangsúlyozta közleményében Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója. „A félretájékoztatás globális térnyerésével összefüggésben a közösségi médiaplatformoknak szerepet kell játszaniuk a hamis narratívák és a gyűlölet elleni küzdelemben, és a felhasználókat a megbízható információforrásokhoz kell irányítaniuk” – tette hozzá.

A holokauszt-oktatási oldal bővítésével a Facebook folytatja azt a tavaly kezdődött fordulatát, amely során a közösségi médiaóriás közölte, hogy betiltja a holokauszttagadást, miután évekig védte annak terjesztését, mint egyfajta félretájékoztató, de legitim véleménynyilvánítást.

Tavaly, még az irányelvek megváltoztatása előtt, a Rágalmazásellenes Liga vezetője a Facebook bojkottálására szólította fel a nagy hirdetőket, hogy ezáltal tiltakozzon a cég gyűlöletbeszéddel kapcsolatos hozzáállása ellen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp