Letette a hivatali esküt Jichák Hercog, Izrael 11. államfője

A 61 éves új államelnök a tisztséget hét évig betöltő Reuven Rivlint követi péntektől. Hercogot június 2-án választotta meg elsöprő többséggel az izraeli parlament, a Kneszet 120 képviselője.

Az új államfő családja 107 éves Bibliáján tette le esküjét, ugyanazon, amelyen 1983-ban édesapja, Izrael hatodik államfője, Hájim Hercog is felesküdött. Nagyapja, Jichák HaLevi Hercog 1936-től 1959-ig Izrael askenázi főrabbija volt.

Jichák Hercog felesküszik a Kneszetben

Hercog eskütétele után a távozó és az új elnök megölelte egymást, majd sófárt fújtak a hét évente ismétlődő, legfontosabb állami őrségváltás tiszteletére a Kneszet plénumán. Hercog előtt Reuven Rivlin érzelmes búcsúbeszédét felállva tapsolták meg a a honatyák. A jobb és a baloldali, valamint a centrista, a zsidó és az arab pártok együtt köszönték meg Rivlinnek hét éves, az árkok betemetését és a társadalmi egységet célzó munkáját.

Jichák Hercog az összes izraeli tévécsatornán élő adásban közvetített szertartás után társadalmi megbékélést, s az Izraelt megosztó ellentétek áthidalását sürgető beszédet mondott, amelyben az elmúlt két év súlyos megosztottsága és négy választási fordulója után a kedélyek lecsendesítését kérte mind a Naftali Bennett és Jaír Lapid vezette kormány, mind a Benjamin Netanjahu irányította ellenzék képviselőitől.

Jichák Hercog lesz Izrael 11. államelnöke – Kibic Magazin

Jichák Hercog, a Szohnut jelenlegi vezetője váltja Reuven Rivlint a a jeruzsálemi elnöki rezidencián, miután a Kneszet nagy többséggel Izrael államelnökének választotta. Hercogra 87-en szavaztak a Kneszet (izraeli parlament) választásra jogosult 120 képviselője közül, míg a másik induló, Mirjam Perec 26 voksot kapott.

Az új elnök beiktatása ceremóniasorozatának első állomása reggel Reuven Rivlin, az előd mellszobrának felavatása volt az államelnöki rezidencia kertjében, ahol Izrael összes államfőjének szobormását felállították, s ahonnan Móse Kacav szobrát eltávolították bírósági elítélése után, még mielőtt megkezdte a nők elleni erőszaktétel miatt rá szabott börtönbüntetése letöltését.

Rivlin képmása alatt a következő, tőle származó idézetet vésték:

„Nem értheted meg anélkül, hogy meghallgatnád. Megértés nélkül pedig nem lehet javítani a dolgokon”.

Az eskü elmondása előtt, a Kneszet udvarán tartott bevonulási ceremóniát megzavarta a szemközti dombon tüntetők zaja, ők azért tiltakoztak, mert Hercog a volt miniszterelnök, Benjamin Netanjahu korábbi szóvivőjét, Naor Jechiát nevezte ki szóvivőjének. A demonstrálók szerint Jechia előző munkája során részese volt megosztó, hazug és uszító kampányoknak, és ezért elfogadhatatlan kinevezése erre, az ország lakosságát egységbe forrasztani hivatott feladatra.

Izrael  államelnökei

 

1. Chaim Weizmann (1949-1952)

2. Jichak Ben-Cvi (1952-1963)

3. Zalman Sazar (1963-1973)

4. Efrajim Kacir (1973-1978)

5. Jichak Navon (1978-1983)

6. Háim Hercog (1983-1993)

7. Ezer Weizman (1993-2000)

8. Mose Kacav (2000-2007)

9. Simon Peresz (2007-2014)

10. Reuven Rivlin (2014-2021)

11. Jichák Hercog (2021-)

Hercog 2018 óta a Szohnut, az egész világ zsidó diaszpóráját összefogó ügynökség elnöke, de előtte 2013-tól a szociáldemokrata Munkapárt vezetője és kormányfőjelöltje, és a parlamenti ellenzék vezetője volt.

Izraelben az államelnök főként reprezentatív feladatokat lát el szertartásokon és ünnepségeken, de a parlamenti választások után ő nevezi meg és kéri fel kormányalakításra az általa koalíció megalakítására legesélyesebbnek ítélt jelöltet, és ő dönt a kegyelmi kérvényekről is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp