Izrael humanitárius segítséget ajánlott a súlyos gazdasági válsággal küzdő Libanonnak

Eközben a Hezbollah terrorszervezet arra használná ki a válságot, hogy iráni olaj segítségével az egész országra kiterjessze a hatalmát.

Hasszan Diab, Libanon megbízott miniszterelnöke tegnap külföldi diplomaták előtt tartott beszédében arra figyelmeztetett, hogy országa csak pár napra van a társadalmi összeomlástól. Diab ezért a nemzetközi közösség és a baráti országok segítségét kérte, hogy Libanonnak ne egyedül keljen szembenéznie a sötét jövővel.

Libanon gazdasági összeomlása miatt demonstráló nő Bejrútban

Libanon 2019 végén csúszott bele a komoly gazdasági válságba az országot behálózó több évtizedes korrupció, a véres polgárháború, illetve az alkalmatlan politikai vezetés következményeként. Az ország hatalmas adósságot halmozott fel, nem támogatta a helyi termelést, így minden gazdasági ágazat az importra volt kénytelen támaszkodni.

Az elmúlt másfél évben a libanoni valuta elvesztette értékének több mint 90 százalékát, a bankok befagyasztották a pénzek kivételét és az országban hatalmas az infláció. A nehézségek között kiemelkedik a gyógyszer és üzemanyaghiány, gyakoriak az áramszünetek, több tízezren elvesztették munkájukat, a lakosság a fele szegénységben él. A Világbank szerint 1850 óta ez az egyik legnagyobb gazdasági válság a világon.

Ráadásul a tavaly augusztusban bekövetkezett, nagyerejű bejrúti robbanás után lemondott az ország vezetése, és azóta senkinek sem sikerült stabil kormányt alakítania. Diab így már közel egy éve megbízott miniszterelnökként próbálja kivezetni az országot a válságból. Nem sok sikerrel.

Izrael ugyan közel sem tartozik a Diab által említett baráti országok közé, Beni Gantz védelmi miniszter ennek ellenére a tegnapi napon bejelentette, hogy Izrael az UNIFIL közvetítésével humanitárius segítséget ajánlott fel a szomszédos országnak.

„Izraeliként, zsidóként és emberként fáj a szívem, amikor látom a képeket az éhező emberekről Libanon utcáin” – mondta Ganz. „Izrael a múltban is felajánlotta segítségét Libanonnak, és ma is készek vagyunk cselekedni, és arra ösztönözni más országokat, hogy nyújtsanak segítő kezet Libanonnak, hogy az ismét felvirágozhasson és kilábaljon a válságos helyzetből” – tette hozzá a védelmi miniszter.

Izrael a tavalyi, több mint 200 ember életét követelő robbanás után is felajánlotta segítségét Libanon számára, akkor azonban északi szomszédja visszautasította azt. Libabon és Izrael között nincs diplomáciai kapcsolat, az Irán által támogatott Hezbollah síita terrorszervezet, amely az állam több szegmensén is uralkodik, tagadja Izrael létének jogosultságát.

Izraeli szolidaritás: libanoni zászló világít a városházán Tel-Avivban – Kibic Magazin

Az emberiesség minden konfliktus elé helyezendő Tel-Aviv polgármestere szerint. A keddi robbanásban Bejrútban legkevesebb 135 ember vesztette életét és nagyjából 5000 sérült meg. Hatalmas robbanás rázta meg kedd este Bejrút városát, aminek következményeként több mint száz ember az életét vesztette, több ezren megsérültek és több milliárd dolláros anyagi kár keletkezett.

A terrorszervezet iráni tőke és olaj behozatalával próbálja kihasználni a válságot arra, hogy kiterjessze a hatalmát Libanon egészére, és egyelőre sikeresen blokkolja a kormányalakítási törekvéseket. Az iráni olaj behozatala viszont abba a problémába ütközik, hogy az Iránra kirótt szankciók miatt ez csak csempészés útján lehetséges. Izrael pedig minden eszközzel próbálja megakadályozni, hogy a csempészolaj Szírián vagy a tengeren keresztül célba érhessen.

Irán és Izrael már egy ideje folytat tengeri árnyékháborút, amely során Izrael az iráni olajszállítást próbálja ellehetetleníteni, Irán cserébe izraeli tulajdonú teherhajókat támad meg. A libanoni válság következtében ez a tevékenység valószínűleg erősödni fog a jövőben. (Ynet, Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp