Mintegy 100 izraeli katona érkezik Magyarországra Szenes Hanna születésének 100. évfordulója alkalmából

Az izraeli ejtőernyősök egy hetet töltenek majd a közép-európai régióban, ahol megidézik Szenes Hanna és társai ugrásait, illetve megemlékeznek a zsidó katonák második világháborús hőstetteiről.

Mintegy 100 izraeli katona utazik Közép-Európába ebben a hónapban egy egyhetes tanulmányi út keretében, a magyar származású katona és költő, Szenes Hanna 100. születésnapjának tiszteletére. Szenest a magyar hatóságok fogták el és végezték ki, miután a második világháború idején egy ejtőernyős csapattal Magyarországra érkezett, hogy a náci vonalak mögött megszervezzék és segítsék az ellenállási mozgalmat, és zsidó üldözötteket mentsenek.

Szenes Hanna

Az izraeli hadsereg ejtőernyős dandárának parancsnoka, Juval Gaz ezredes újságíróknak elmondta, hogy a program magában foglalja Szenes és több más zsidó katona által végrehajtott ejtőernyős ugrás rekonstrukcióját. A cél pedig az lenne, hogy elmélyítse a résztvevők és az Izraeli Védelmi Erők, valamint Izrael Állam közötti kapcsolatot. Az esemény az Égragyogás nevet viseli Szenes Hanna Séta Készária felé című versének egyik sora nyomán.

Az ejtőernyős ugráson az izraeliek mellett magyar, szlovén, horvát és brit katonák is részt fognak venni. Az ugrást azon a helyszínen fogják végrehajtani július 18-án, ahol Szenes Hanna és társai is földet értek a mai Szlovénia területén.

Izrael nemzeti kincse lett Szenes Hanna hagyatéka – Kibic Magazin

A 76 évvel ezelőtt kivégzett Szenes Hanna teljes hagyatéka az Izraeli Nemzeti Könyvtárhoz került. Ezzel a költő és nemzeti hős Szenes olyan nagyságokhoz csatlakozott, mint Martin Buber vagy Franz Kafka. Nincs olyan város Izraelben, ahol ne viselné egy utca Szenes Hanna nevét, mondta David Blumberg, az Izraeli Nemzeti Könyvtár igazgatótanácsának elnöke azon a Jeruzsálemben megtartott sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az intézmény keretein belül létrejött Szenes Hanna Archívumot.

Onnan gyalogosan követni fogják azt az utat, amelyen a zsidó ejtőernyősök elérték a partizánokat annak idején, majd egészen addig a helyszínig mennek tovább, ahol Szenesék fogságba estek. Az ugrást és a menetelést a partizánokra, a zsidó ejtőernyősökre, illetve Jugoszlávia és Magyarország zsidóságára való megemlékezések és tiszteletadások fogják követni.

A Szlovéniából Horvátországon keresztül Magyarországra érkező katonákkal történészek is utazni fognak, hogy előadásokat tartsanak az ejtőernyősök számára. Az izraeli küldöttség velük együtt nagyjából 150 fős lesz. A közép-európai programmal párhuzamosan Izraelben is megemlékezések lesznek, az ejtőernyős ugrást pedig a tervek szerint élőben lehet majd követni. (Ynet, Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp