Lukasenka: A zsidók elérték, hogy az egész világ hason csússzon előttük

A belarusz elnök országának függetlenségi napján panaszkodott arról, hogy a fehéroroszokat semmibe veszik, amikor a holokausztról esik szó.

Aljakszandr Lukasenka Fehéroroszország függetlenségi napja alkalmából tartott beszédet a hétvégén, amelyben a második világháborút is szóba hozta. Az izraeli közszolgálati Kan tévécsatorna szerint a belorusz elnök beszédében igencsak vitatott kijelentéseket tett.

Aljakszandr Lukasenka

Lukasenka arról beszélt a második világháború kapcsán, hogy a holokauszt a fehérorosz néphez tartozik, de a zsidók elérték, hogy az egész világ hason csússzon előttük, és senki nem meri felemelni a hangját és tagadni a holokausztot. A belarusz pedig egy toleráns nép, amely engedte, hogy arcon köpjék ebben a kérdésben.

Reuven Rivlin izraeli államelnök pont egy nappal azelőtt küldött üdvözlő táviratot Lukasenkának a fehérorosz függetlenség napjára, ami felháborította a beloruszból érkezők közösségét Izraelben. A Fehéroroszországból bevándorolt izraeliek aggodalmukat fejezték ki az országban az elmúlt évben történt erőszak és elnyomás miatt.

Lukasenkát korábban, 2007-ben vádolta az izraeli külügyi tárca antiszemitizmussal, miután a következőket mondta egy fehérorosz városban uralkodó siralmas állapotokat kommentálva:

„Végül is Bobrujszk egy zsidó település volt, és a zsidók nem törődnek túl sokat azzal a hellyel, ahol élnek. Tessék elmenni Izraelbe, és megnézni, mi folyik ott.”

Akkor a belorusz elnök azzal utasította vissza a vádakat, hogy az „ország történelme szorosan kapcsolódik a zsidókhoz. Az orosz birodalomban a fehérorosz földeken annyira összekeveredtek az etnikai közösségek, hogy ostobaság lenne azt hinni, hogy a fehéroroszok zsidóellenesek lennének.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp