Emléktáblát avattak a holokauszt áldozatainak tiszteletére Sopronban

A zsidó temető megújult ravatalozójában emlékeztek meg a 77 évvel ezelőtt deportált és meggyilkolt áldozatokról.

A soproni és a környező települések zsidóságát 1944. július 5-én, a Déli-pályaudvaron zsúfolták tehervagonokba és indították el a szerelvényt Auschwitz felé, emlékeztet beszámolójában a Kisalföld. A lap idézte a megemlékezésen felszólaló Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnökét, aki arról beszélt, hogy az áldozatok büszke magyar állampolgárokból egyszer csak rettegő, megbélyegzett emberekké váltak.

Az új emléktáblák a soproni zsidó temető ravatalozójában (Fotó: Kisalföld)

Barcza Attila a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a zsidók mindig is hű polgárai voltak a városnak, ennek ellenére 1944-ben javaiktól megfosztották, gettóba zárták, majd megsemmisítő táborba vitték őket. Ezt nyomatékosította beszédében Farkas Ciprián polgármester is, aki arról is beszélt, hogy mennyire fontos a múlt feltárása és az emlékek ápolása.

A gyászszertartást Radnóti Zoltán főrabbi és Dési Tamás kántor vezette. A főrabbi örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy széleskörű összefogás eredményeként megújult az igen romos állapotban zsidó temető ravatalozója, sikerült megmenteni számos síremléket és elkészülhetett az emléktábla.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp