Emléktáblát avattak a holokauszt áldozatainak tiszteletére Sopronban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A zsidó temető megújult ravatalozójában emlékeztek meg a 77 évvel ezelőtt deportált és meggyilkolt áldozatokról.

A soproni és a környező települések zsidóságát 1944. július 5-én, a Déli-pályaudvaron zsúfolták tehervagonokba és indították el a szerelvényt Auschwitz felé, emlékeztet beszámolójában a Kisalföld. A lap idézte a megemlékezésen felszólaló Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnökét, aki arról beszélt, hogy az áldozatok büszke magyar állampolgárokból egyszer csak rettegő, megbélyegzett emberekké váltak.

Az új emléktáblák a soproni zsidó temető ravatalozójában (Fotó: Kisalföld)

Barcza Attila a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a zsidók mindig is hű polgárai voltak a városnak, ennek ellenére 1944-ben javaiktól megfosztották, gettóba zárták, majd megsemmisítő táborba vitték őket. Ezt nyomatékosította beszédében Farkas Ciprián polgármester is, aki arról is beszélt, hogy mennyire fontos a múlt feltárása és az emlékek ápolása.

A gyászszertartást Radnóti Zoltán főrabbi és Dési Tamás kántor vezette. A főrabbi örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy széleskörű összefogás eredményeként megújult az igen romos állapotban zsidó temető ravatalozója, sikerült megmenteni számos síremléket és elkészülhetett az emléktábla.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp