Napi 500 kiló élelmiszert állítanak elő a világelső izraeli műhúsgyárban

Az izraeli Future Meat élő állatok sejtjeit használja fel, hogy az állatoknak nem ártva, de mégis állati eredetű hústermékeket készítsen.

A Tel-Avivtól 20 kilométerre fekvő Rehovot városában épült, és naponta 500 kilogramm csirke-, sertés- és bárányműhús készítésére alkalmas a világ legelső ipari műhúsgyára, írja a Qubit. Az üzemet működtető Future Meat nevű cég állati sejteket használ, amelyeket bioreaktorok segítségével ugyanolyan tápanyagokkal látják el, mint az élő állatokat, így a sejtek növekedni és sokasodni tudnak, amíg ehető húsformát nem öltenek.

A Future Meat génmódosítás nélkül dolgozik, és állítása szerint a módszerével nemcsak 10-szeresen növelhető a hústermelés az állatok leöléséből származó húsfeldolgozáshoz képest, de 80 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a folyamat, valamint 99 százalékkal kevesebb földterület és 96 százalékkal kevesebb édesvíz szükséges a műhús előállításához a hagyományos húsgyártáshoz képest.

A gyártásba hamarosan a marhahúst pótló termékeket is bevezetik. A cég egyben az iparágon belüli versenyre is számít, és azt reméli, hogy az újabb műhúsgyárak nyitásával a termékek ára is tovább csökken majd. Arról, hogy a mesterséges módon előállított húsok kósernek számítanak-e, ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Laboratóriumokban születhet meg a kóser szalonna? – Kibic Magazin

A jövő egyik nagy élelmiszer-forradalmát hozhatja el a szintetikus húsok megjelenése a piacon. Kérdés azonban, hogy a laboratóriumi körülmények között előállított húsfélék megkaphatják-e a kósersági pecsétet. A laboratóriumokban előállított húsok hozhatják el a következő élelmiszer-forradalmat. Az egyelőre még kísérleti fázisban lévő szintetikus húsfélék több szempontból is hasznosak lehetnek a közeljövő nagy gazdasági és környezeti kihívásainak megoldása szempontjából.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp