Megnyílt a nagykállói ortodox zarándokház

Nagykállón a Nagybalkányi úti régi zsidó temető a mai napig a haszid zsidók zarándokhelye, ugyanis itt található a magyarországi haszidizmus atyjának, Taub Izsák Ezékiel csodarabbinak a sírja.


Nagykálló, a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon zarándokút negyedik állomása, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek abba, hogy kit nevezünk csodarabbinak, kik válnak azzá, és milyen örökséget hagynak maguk után.

Nagykállón a Nagybalkányi úti régi zsidó temető a mai napig a haszid zsidók zarándokhelye, ugyanis itt található a magyarországi haszidizmus atyjának, Taub Izsák Ezékiel csodarabbinak a sírja.

„Az öt helyszínből álló projekt nagykállói megvalósításával hozzájárul ahhoz, hogy az ideérkező zarándokokat méltó körülmények között lehessen fogadni. A történetírás szerint a nagykállói rebbe nem csak a csodatevéseiről, hanem az énekeiről is elhíresült. A „Szól a kakas már” című dalt szerte a világon éneklink” – mondta el az új épület átadásán dr. Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója.

Az átadáson Markovics Zsolt miskolci főrabbi helyezte föl a mezüzét az épületre, írja a mazsihisz.hu.

Az ortodox zarándokház a nagykállói régi zsidó temető szomszédságában áll, a beruházás 164 millió forintból valósult meg.

Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című projektről: Az 1,4 milliárd forintos EU-s forrásból megvalósuló beruházásból olyan hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgáltatások létrehozása a cél, amelyek megőrzik és bemutatják az észak-keleti régió zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét. A pályázók szándéka az volt, hogy a szolgáltatások kialakítása és üzemeltetése növelje a környék idegenforgalmát, munkahelyet biztosítson az itt élők számára, tehát hozzájáruljon a térség társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

A zarándokútvonal helyszínei: Miskolc, Makó, Nagykálló, Nyírtass és Sátoraljaújhely.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp