A valaha volt legnagyobb izraeli küldöttség indul a tokiói olimpiára

Közel 90 izraeli sportoló 18 sportágban szerepel majd az idei olimpián. Izrael 44 év után először csapatsportban is érdekelt lesz a játékokon.

A koronavírus-járvány miatt idénre halasztott 2020. évi nyári olimpiai játékokon Izrael az eddigi legnépesebb küldöttséggel fog részt venni, számol be a Ynet hírportál. Az Izraeli Olimpiai Bizottság 2-3 érem megszerzésével lenne elégedett, amire az indulók névsorát nézve meg is van az esély.

Linoj Asram

Az izraeli csapatban több olyan kiemelkedő sportoló is helyet kapott, akik korábban már bizonyítottak nagyobb világversenyeken. Ilyen például a ritmikus sportgimnasztikában a világ egyik legjobbjának számító Linoj Asram, a korábbi világbajnok dzsúdós, Szagi Muki vagy az Európa-bajnok tornász, Artem Dolgopjat.

Éremesélyesek lehetnek még többen is a cselgáncsozó közül, de jó eredményt érhetnek el a mindig erősnek számító izraeli vitorlások is. Kiemelkedik még az izraeli küldöttségből a fiatal Európa-bajnok taekwondós Avisag Szemberg és az idén Budapesten Hosszú Katinkát is legyőző úszó, Anasztazia Gorbenko.

Egy 17 éves izraeli úszó taszította le a trónról Hosszú Katinkát – Kibic Magazin

Az izraeli Anastasia Gorbenko 200 vegyesen nyert aranyérmet a budapesti úszó-Európa-bajnokságon, megelőzve a magyar klasszist, aki 2010 óta mindig megnyerte ezt a számot. 2010 óta folyamatosan Hosszú Katinka nyerte a 200 méteres vegyes úszást az Európa-bajnokságokon. A budapesti kontinenstornán azonban a 17 éves izraeli Anastasia Gorbenko és a brit Abbie Wood is megelőzték a döntőben.

Bár az ötgyerekes ortodox maratonfutó, Beatie Deutsch nem sokkal ugyan, de elmaradt az olimpiai induláshoz szükséges minimális időeredménytől, izraeli futókban így sem lesz hiány Tokió utcáin. A férfiaknál három, a nők mezőnyében pedig két maratonfutó fogja képviselni a zsidó államot. A maratonon kívül atlétikában több számban is lesz izraeli induló az idei olimpián.

Izrael 1976 óta nem képviseltette magát csapatsportokban az olimpiai játékokon, akkor a labdarúgó-válogatott jutott ki a montreali olimpiára. Idén viszont a 44 éves szünetet követően ismét lehet majd izraeli csapatot látni az olimpián, miután az izraeli baseballcsapat kiharcolta a részvételt.

Az izraeli baseballcsapat tagjai kipában hallgatják a himnuszt

A főleg amerikai zsidókból összeálló válogatottnak még akár éremszerzésre is esélye lehet, mivel összesen csak hat csapat vesz részt a tornán. A baseball csak azért került be az idei programba, mert nagyon népszerű Japánban, a következő olimpián már nem lesz ott a sportág, így ez valóban egy ritka alkalom lehet Izraelnek az éremszerzésre.

A 2020. évi nyári olimpiai játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik meg Tokióban. Az izraelieket a következő sportágakban lehet majd megtekinteni: atlétika, országúti és hegyi kerékpár, lovaglás, vitorlázás, szertorna, ritmikus sportgimnasztika, úszás, nyíltvízi úszás, szinkronúszás, taekwondo, cselgáncs, triatlon, sportlövészet, íjászat, baseball, tollaslabda és hullámlovaglás.

Izraeli olimpiai érmesek

Izrael eddig összesen 9 érmet (1 arany, 1 ezüst és 7 bronz) szerzett a korábbi olimpiai játékokon:

Arany: Gal Fridman, vitorlázás, 2004 Athén

Ezüst: Jael Arad, dzsúdó, 1992, Barcelona

Bronz: Oren Szmadzsa, 1992, Barcelona / Gal Fridman, vitorlázás, 1996, Atlanta / Michael Kolganov, kajak-kenu, 2000, Sydney / Ariel Zeevi, dzsúdó, 2004, Athén / Sahar Tzuberi, vitorlás, 2008, Peking / Jarden Gerbi, dzsúdó, 2016, Rio / Or Szaszon, dzsúdó, 2016, Rio

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp