Meztelen képekkel hívják fel a figyelmet a Holt-tenger tragikus helyzetére

A sós tó vize egyre jobban zsugorodik, erről szólnak Spencer Tunick fotói, és ez áll a Holt-tengeri múzeum fókuszpontjában is.

Spencer Tunick októberben ismét visszatér a Holt-tengerhez, hogy meztelen embereket fényképezzen a környezetvédelmi szempontból súlyos állapotban lévő tónál.

Ez az installáció a zsidó fotós harmadik holt-tengeri munkája lesz. Tíz évvel ezelőtt 1200 meztelen résztvevőt hozott össze, akik lebegtek a Holt-tenger Mineral Beach nevű partjánál, amely ma már nem megközelíthető a víznyelők kialakulása miatt. 2016-ban is visszatért a Holt-tengerhez, és készített egy kisebb installációt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A víznyelők, amelyek hirtelen kialakuló, veszélyes gödrök, a gyorsan hanyatló Holt-tengerben képződnek, és gyakran elnyelik az épületeket és a strandokat. A jelenséget először az 1980-as évek végén figyelték meg a Holt-tengernél, ahol jelenleg a vízszint átlagosan több mint egy métert (három láb) csökken évente.

Tunick legújabb fotói ezekre a víznyelőkre hívják majd fel a figyelmet, valamint a Holt-tengeri Múzeumra, egy helyi intézményre, amelyet Tunick barátja, Ari Leon Fruchter Holt-tengeri aktivista tervez megnyitni Arad sivatagi városában, a Holt-tenger közelében.

Fruchter a zsugorodó sótavat a „világ nyolcadik csodájának” nevezi.

Látványos videón zsugorodik össze a Holt-tenger – Kibic Magazin

Az elmúlt 35 évben nagyjából 30 métert csökkent a Holt-tenger vízszintje. Egy nemrég készült time lapse videón most végigkövethető a különleges természeti képződmény kiszáradása. A Google Earth Engine szolgáltatásának köszönhetően lekövethető, hogyan változtak meg a Föld különböző pontjai 1984 és 2018 között. Ez alapján a Haaretz munkatársai készítettek time lapse videókat, többek között a Holt-tenger lassú kiszáradásáról is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp