Tiltakozik a Mazsihisz a zsidózó Bíró László indítása miatt az előválasztáson

Orbán Viktor korábban kritizálta Heisler Andrást amiatt, hogy szerinte nem tiltakozott eléggé határozottan a jobbikos Bíró ügyével kapcsolatban. A Mazsihisz elnöke most egy közleménnyel vágott elébe a további bírálatoknak.

A Jobbik azt a Bíró Lászlót indítja az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, akinek korábbi antiszemita megnyilvánulásai miatt már a tavalyi időközi parlamenti választáson kisebb botrány kerekedett. Bíró többek között „judapestnek” nevezte Budapestet és „tetűcsúszdásoknak” a hosszú pajeszt viselő ultraortodox zsidókat.

Bíró László

A jobbikos politikus akkor bocsánatot kért, de többen, köztük Heisler András, a Mazsihisz elnöke is tiltakozott Bíró indítása ellen, aki mögé ráadásul az összes ellenzéki párt beállt a fideszes Koncz Zsófiával szemben. A választáson végül Bíró alulmaradt, ennek ellenére a Jobbikban úgy gondolhatták, hogy nincs alkalmasabb jelölt nála azon a vidéken, és elindítják a közelgő ellenzéki előválasztáson is. Jakab Péter, a Jobbik elnöke egy márciusi interjúban beszélt arról, hogy számára csak az a fontos, hogy valaki tud-e bocsánatot kérni a zsidózásért vagy sem.

A Bíró-ügy tavaly egyrészt újra a felszínre hozta azt a dilemmát, hogy mit lehet kezdeni azzal, amikor egy jobbikosról kiderül, hogy korábban rasszista kijelentései voltak, illetve az eset másik hozadéka az volt, hogy a kormánypárti politikusok és a kormánysajtó hangosan bírálni kezdték Heisler Andrást azért, mert szerintük nem tiltakozott elég határozottan Bíró indítása ellen. A Mandiner például arról számolt be, hogy Orbán Viktorban „megütközést keltett, hogy Heislerék az ügy súlyát relativizálva, határozatlanul nyilvánultak meg”.

Orbán gyengének és határozatlannak tartja a Mazsihisz elnökének Bíró-ügyben tanúsított fellépését – Kibic Magazin

A Mandiner információi szerint a kormányfő Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a borsodi időközi parlamenti választáson. A kormányközeli Mandiner úgy tudja, Orbán Viktorban „megütközést keltett, hogy Heislerék az ügy súlyát relativizálva, határozatlanul nyilvánultak meg” a korábban zsidózó Bíró László ügyében.

A Mazsihisz akkor egy közleményben reagált, amelyben Heisler kifejtette, hogy megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy az antiszemita kijelentéseiről elhíresült Bíró László nem jutott be a parlamentbe. Ezzel együtt kijelentette, hogy fontosnak tartja, hogy a Mazsihiszt egyetlen párt se tudja a saját politikai céljaira használni.

Miután a napokban megjelent a hír, miszerint a Jobbik ismét Bírónak szavazott bizalmat Borsodban, a Mazsihisz már elébe ment a további bírálatoknak, és az MTI-nek is eljuttatott közleményében fejezte ki tiltakozását Bíró indítása kapcsán.

„A tavalyi borsodi időközi választás kapcsán már hangot adtunk annak, hogy Bíró Lászlót korábbi antiszemita megjegyzései miatt méltatlannak tartjuk a választók képviseletére. Akkor abban reménykedtünk, hogy őt a továbbiakban már csak múlt időben lehet majd említeni”

– áll a Heisler András által jegyzett rövid közleményben, amely így zárul:

„Meggyőződésünk, hogy a kirekesztő eszméket valló embereknek a magyar közéletben csak politikai múltjuk, de jövőjük nem lehet.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp