Magyarország elsőként bojkottálja az EU-országok közül az Izraelt durván elítélő ENSZ konferenciát

A durbani kormánykonferencián elfogadott állásfoglalás korai tervezete a cionizmust a rasszizmussal tette egyenlővé és jóváhagyta azt a határozatot, amely Izraelt „rasszista apartheid államnak” nevezte és népirtással vádolta.

Korábban Izrael, Kanada, Olaszország, Ausztrália, Németország, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország bojkottálták a konferenciákat. 2011-ben 14 ország maradt távol az összejöveteltől.

Magyarország az első olyan uniós ország, amely bejelentette, hogy nem vesz részt az ENSZ idei rendezvényén, amely az antiszemita üzeneteket tartalmazó durbani rasszizmus elleni világkonferencián.

“A magyar kormány zéró tolerancia politikát hirdetett az antiszemitizmus ellen, és teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy garantálja a zsidó emberek biztonságát, amelyet a nemzetközi fórumokon is következetesen képviselünk” – írta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter levelében Mark Weitzmannak, a los angelesi Simon Wiesenthal Központ kormányzati ügyekért felelős képviselőjének.

A 2001-es rasszizmus elleni világkonferencia Durban I néven is ismert, a dél-afrikai város után, amelyben megtartották. Ez a találkozó antiszemita és Izrael-ellenes üzenetek melegágya volt, és itt vádolták meg Izraelt azzal, hogy apartheid állam, írja a jpost.com.

A durbani kormánykonferencián elfogadott állásfoglalás korai tervezete a cionizmust a rasszizmussal tette egyenlővé, ami az Egyesült Államok és Izrael kilépését eredményezte. A végleges tervezet nem ítélte meg rasszistaként a cionizmust, de az izraeli-palesztin konfliktus volt az egyetlen, amely kifejezetten a „rasszizmus, faji megkülönböztetés, idegengyűlölet és a kapcsolódó intolerancia áldozatai” részben szerepel.

A durbani civil szervezetek fóruma jóváhagyta azt a határozatot, amely Izraelt „rasszista apartheid államnak” nevezte és népirtással vádolta. A rendezvényen antiszemita anyagokat, köztük a Sion vének protokolljait osztották szét.

A múlt héten az Egyesült Királyság azt mondta, hogy csatlakozik az Egyesült Államokhoz, Kanadához és Ausztráliához, és idén szeptemberben bojkottálja a Durban IV-et, „az antiszemitizmussal kapcsolatos történelmi aggodalmakat követően”.

Várhatóan Franciaország is kivonul – mondta a múlt hónapban egy diplomáciai forrás, de hivatalos nyilatkozatot még nem adtak ki. A német külügyminisztérium tisztviselője szerint Berlin még nem döntött az ügyben.

A hónap elején Gilad Erdan, az ENSZ nagykövete elmondta, hogy a durbani konferencia alternatív eseményét tervezi megtartani, amely a rasszizmus, ezen belül az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp