80 éve történt az egyik legvéresebb pogrom a zsidóság történelmében

Az 1941 június 28-án kezdődött jászvásári pogromnak több mint tizenháromezer zsidó áldozata volt.

1941 júniusában Ion Antonescu, Hitler szövetségese, a Szovjetunióval frissen hadba lépett Románia akkori Kondukátora parancsot adott arra, hogy Jászvásárt „tisztítsák meg” a zsidóktól, akik akkor a moldovai város lakosságának több mint egyharmadát tették ki. A pogrom június 28–29. között tartott a legintenzívebben, de még az ezt követő napokban is zajlott. Főként rendőri, csendőri, valamint katonai egységek vettek részt az akcióban, amely kiterjedt az egész városra.

Letartóztatott jászvásári zsidók a pogrom idején 1941 júniusában (Fotó: Yad Vashem)

A pogromban a fentebb felsoroltakon kívül részt vettek fiatal férfiak, a zsidó lakosok szomszédai, rosszul fizetett állami hivatalnokok, valamint a csőcselék is, akiket azzal uszítottak, hogy a gazdasági nehézségekért a zsidók a felelősek, mert árurejtegetők, uzsorások, sikkasztók, tolvajok. Az áldozatok nagy részét, kb. 8000 embert meggyilkolták a helyszínen, további kb. 5000-et letartóztattak, majd az úgynevezett halálvonatokra terelték őket, amelyek sokáig céltalanul bolyongtak az országban, a vagonokba zsúfolt emberek pedig több nap múltán vagy megfulladtak, vagy szomjan haltak.

Az 1941-es jászvásári pogrom nemcsak a zsidóság tragédiája, hanem a román nemzet drámája is, amelynek ennek felelősségével mindig szembe kell néznie – idézi az MTI Klaus Iohannis román államfő a román területen elkövetett legnagyobb zsidóellenes vérengzés 80. évfordulója alkalmából kedden közzétett üzenetét.

„A leplezetlen gyűlölet, a szörnyű erőszak, az emberi méltósággal szembeni megvetés csak egy része volt a korabeli hatóságok eszköztárának, amellyel gyakorlatba ültették azt az iszonyatos tervet, amely a város zsidóktól történő megtisztítását célozta. Több mint tizenháromezer ártatlan ember szenvedett kínhalált, miután a hatóságok, amelyeknek védeniük kellett volna őket, hóhéraikká váltak. A jászvásári zsidókat leírhatatlan kegyetlenséggel, erőszakkal elszakították szeretteiktől, otthonuktól, vadul ütlegelték, majd halálvonatokba zárták, vagy meggyilkolták őket” – idézte fel megemlékezésében a román elnök.

Megrázó dokumentumfilm Románia legvéresebb pogromjáról – Kibic Magazin

A vonatok indulása című dokumentumfilm az 1941-es jászvásári pogrom több mint 10 ezer zsidó áldozatáról a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál keretében online tekinthető meg. Radu Jude és Adrian Cioflâncă esszéfilmje a romániai zsidóüldözés legvéresebb epizódját rekonstruálja korabeli fényképek segítségével. 1941.

Iohannis rámutatott: szenvedésük felidézése, az áldozatok előtti tisztelgés, a felelősség vállalása jelenti a biztosítékot arra, hogy Románia elismeri felelősségét, tiszteletben tartja az emberi méltóságot, az alapvető jogokat és a másságot. Az elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett: az utóbbi időben egyre gyakoribbak a történelemhamisító, történelmi eseményeket tagadó próbálkozások, a populizmus és antiszemitizmus is egyre inkább jelen van a román közéletben.

Jászvásáron hétfőn háromnapos megemlékezéssorozat kezdődött, amelyen a romániai zsidó hitközség, a bukaresti székhelyű Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet, a román állami hatóságok és a Bukarestben akkreditált nagykövetségek képviselői is részt vesznek. Szerdán a kétkamarás román parlament együttes ülésen emlékezik meg a 80 éve történt jászvásári pogromról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp