Tony Curtis kávézó és emlékszoba nyílt Mátészalkán

A várost sokan szeretik kis túlzással Hollywood bölcsőjének is emlegetni, ugyanis két világsztár is származik innen. Nemrég Jamie Lee Curtis is Mátészalkán járt, és felidézte a családi emlékeket.

Múlt hét szombaton, június 26-án nyílt meg Tony Curtis nevét viselő kávézó és emlékszoba, amely a Szalkai-Schwartz-háznak elnevezett mini-múzeumban két másik kiállítás között kapott helyet.

Három kiállítás egy helyen

A helyiek egyik nagy büszkesége, hogy szatmári mezővárosukban New Yorkkal (!) egy időben, 1888-ban kapcsoltak fel villanyvilágítást. (Ez a történelmi esemény Schwartz Mór által alapított Szalkai Gyártelep és Mezőgazdasági Részvény Társaság üzemében esett)  És mivel ez volt egész Magyarországon az első ilyen villanyvilágítás, a város úgy döntött, külön világítástörténeti kiállítást szerveznek.

Az önmagában talán kevésbé attraktív tárlathoz fűzték hozzá Szamosiné Reményi Éva Babagyűjteményét, valamint a város egyik leghíresebb hollywodi csillagát, az innen származó Tony Curtis-t. A városból származik a Paramount Pictures alapítója, Zukor Adolf is, aki itt járt iskolába. Nem véletlen tehát, hogy Mátészalkát szeretik Hollywood bölcsőjének is hirdetni…, írja a Bennem élő eredet nevű blog.

 A kávézó megnyitását Tony Curtis lánya is üdvözölte egy Facebook posztban. Mint írja:

“Ma Mátészalkán, Magyarországon, nagyszüleim Helen és Schwartz Emanuel szülőhelyén, múzeum és kávézó nyílt, amelyet fiúkról, Tony Curtis-ről neveztek el. Ez egy büszke pillanat Tony gyerekei számára, aki Magyarország gyermeke volt, és aki elindult a világba, ahol csodálatos dolgokat alkotott”

A Mátészalkán maradt zsidók elpusztultak, a new yorkiak között csillag született

Azt nem tudni biztosan, hogy a fényes múltra visszatekintő Schwartz Mórnak van-e rokoni kötődése a New Yorkban Bernie Schwartz-ként született Tony Curtis-hez. Az viszont része a szomorú valóságnak, hogy Schwartz Mór és családja hiába magyarosította nevét Szalkaira, majd vette fel a katolicizmust, sőt, a város gazdasági és kulturális fejlesztéséért még nemesi címet is kaptak a császártól — a család utódai közül sokan nem élték túl az 1944-es deportálásokat.

A Szalkai (Schwartz) házban e héten nyíló kiállítások egy olyan család egykori otthonába szerveződtek, akik ipari- és gyártelepükön évtizedes szorgalommal szeszgyárat, gőzmalmot, szeszfinomítót, rum-likör és pálinkaraktárat is létesítettek. Később mezőgazdasági bérletek formájában hatalmas mezőgazdaságot is kialakítottak, de a család nevéhez fűződik az iskola és a kórház alapítása is. Számos híresség – a politika és az irodalom-művészet hazai remekei – fordult meg házukban.

Biztosra vehető, hogy a család korábbi — hitüket el nem hagyó — tagjai közösen látogathatták a város 1857-ben épült zsinagógáját Tony Curtis felmenőivel, amely most romos állapotban van. A hírek szerint Jamie Lee Curtis a helyi zsinagóga felújítását tervezi a jövőben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp