A holokauszt-túlélők napján rongáltak meg közel 70 sírkövet egy lengyelországi zsidó temetőben

Több tucat sírkövet döntöttek le és törtek össze a Lengyelország déli részén található Bielsko-Biała város zsidó temetőjében. A helyi rendőrség őrizetbe vette a fiatalkorú tetteseket.

Egy új kezdeményezést követően június 26. lett a holokauszt-túlélők napja, amely célja az lenne, hogy az emberek a túlélőkre fókuszáljanak ezen a napon. Akár azzal, hogy társaságot nyújtanak nekik és meghallgatják a történeteiket, akár azzal, hogy támogatást gyűjtenek a számukra.

 

A Dél-Lengyelországban lévő Bielsko-Biała zsidó temetőjébe látogatók ezen a napon viszont támogatás és együttérzés helyett csak ledöntött és összetört sírköveket találtak.

A helyi hatóságok szerint a most megrongált 68 síremlék az eddigi legnagyobb rombolás a város zsidó temetőjében. A rendőrség nyomok rögzítésével és a térfigyelő kamerák felvételei alapján kezdte meg a nyomozást az elkövetők gyors kézre kerítésének érdekében. A nyomozás eredménye alapján őrizetbe vettek két 12 éves és egy 13 éves helyi fiatalt, akiket huliganizmussal vádolnak.

Nemrég a nyugat-lengyelországi Wrocławban szintén 12 évesek rongálták meg a helyi zsidó temető sírköveit. Ők azzal védekeztek, hogy csak játszottak és egy erődöt akartak építeni a ledöntött 63 sírkőből.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp