90%-os biztonsággal véd a Pfizer az indiai koronavírus mutánssal szemben is

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai kevésbé kedvezőek, azok szerint az új fertőzöttek közül 110-en már oltással védettek voltak.

A Pfizer izraeli képviselője, Alon Rapaport azt mondta, hogy vizsgálataik alapján oltóanyaguk igen hatékonynak bizonyult az indiai (delta) változattal szemben azokban az országokban – köztük az Egyesült Királyságban, – ahol megjelent ez a vírusváltozat.

Készítményük kilencven százalékban megakadályozta a betegség tüneteinek kialakulását, és kilencvenöt százalékban a kórházi kezelést igénylő, súlyos betegségeket.

“Semmilyen oltás nem véd meg tökéletesen a betegségektől, de ez az oltóanyag igen hatásos, amit az influenza ellen szokásos vakcinához képest is láthatunk, ugyanis az jobb években is csak 60-70 százalékban óvott a megbetegedéstől” – mondta Rapaport.

“Kicsi az esély a beoltottak megfertőződésére, és a súlyos kórkép kialakulására még sokkal csekélyebb”- hangsúlyozta a vállalat helyi orvosi vezetője, s felhívta a figyelmet a 12-15 éves korosztály beoltásának kutatásokkal és tesztekkel mért biztonságosságára.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai kevésbé kedvezőek, azok szerint az új fertőzöttek közül 110-en már oltással védettek voltak, és felüknél megjelentek a tünetek is. A lap szerint a beoltottak közül a vártnál többen fertőződtek meg a koronavírus delta változatával.

A 12-15 évesek beoltása és ezzel az átoltottság növelése különösen fontossá vált a másfélszer fertőzőbb delta változat megjelenésével, mert a magasabb átoltottsági szint megfékezheti a járvány jelenlegi, ismételt terjedését.

Izraelben már harmadik egymást követő napon találtak több mint száz új fertőzöttet, szerdán az egészségügyi minisztérium adatai szerint 42 993 teszt elvégzésével 138-at. Ezzel 680-ra nőtt az aktív vírushordozók száma, amely június első heteiben még kétszáz alatt volt. A negyedik hullám megjelenéséről beszélnek a helyi médiában.

A legfontosabb mutatónak a kórházai ellátást igénylő, az egészségi ellátórendszert megterhelő, súlyos betegségeket tekintik. Az Egyesült Királyság tapasztalatai szerint az oltás mintegy 95 százalékban elejét veszi az ilyen eseteknek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp