Megnyílt a régi ortodox zsinagóga Sopronban

A soproni népszavazás 100. évfordulójának alkalmából nyitotta meg kapuit a látogatók előtt az ortodox zsinagóga, ahol fotókiállítással emlékeztek azokra, akik a népszavazáskor kiálltak a magyarságuk mellett.

A zsinagóga megnyitásával azokra a zsidó hitéleti közösségekre emlékezünk, akik kiálltak az 1921-es népszavazáskor magyarságuk mellett – mondta el dr. Komornoki László, a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A fennmaradt írásos emlékek alapján a neológ és ortodox hitközségek 1921-ben a következő nyilatkozatban álltak ki a magyarságuk mellett: „ A soproni orth. izr. hitközség nagygyűlése egyhangúan lelkesedéssel és hazafias örömmel ragadja meg az alkalmat, hogy a soproni népszavazás előtt a magyar hazához való hűséges ragaszkodásának Kifejezést adjon…”

Az érdeklődök szeptember 25-ig hetente egy alkalommal, szombatonként 14 órától 19 óráig tekinthetik meg Horváth Endre és Szalay Károly fotóművészek alkotásait, illetve azokat a fotókat, amelyeket a Soproni Múzeum munkatársai és az Elfeledett Soproniak Alapítvány tagjai kutattak fel, írja a kisalfold.hu.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp