Anne Frank mostohanővére osztrák állampolgárságot szerzett

Egy 92 éves auschwitzi túlélő hét évtizede Londonban él. Szerinte fontos, hogy a fiatalok lássák, a zsidók és az osztrákok újra barátok lehetnek.

Az auschwitzi túlélő, Eva Schloss 92 éves korában felvette az osztrák állampolgárságot, mivel fontosnak tartja, hogy a fiatalok lássák, a két nép újra egymás barátja lehet.

Eva Schloss, Anne Frank mostohanővére, 70 évig Londonban élt, és életét annak szentelte, hogy az emberek soha ne felejtsék el, ami a holokauszt során történt.

Ausztria nemrég döntött úgy, hogy a náci rezsim minden Ausztriában született áldozata és utóda számára felkínálja az osztrák állampolgárságot. Eva Schloss szerint a döntés nem volt könnyű, írja a Jewish News.

Schloss, aki egyébként az Anne Frank Trust társalapítója, azt mondja, hogy szerinte az osztrákok felajánlása „erkölcsileg helyes cselekedet volt”.

A 92 éves túlélő ezentúl kettős állampolgár lesz. Úgy véli, az osztrákok megbánták a történteket, és nem lehet tovább folytatni a gyűlöletet és a diszkriminációt. „A nácik nincsenek velünk”, jelentette ki.

Schloss egy kis ünnepség keretében vette át az állampolgárságát a londoni osztrák nagykövetségen. Emellett elnyerte a Medaille für Verdienste um die Republik Österreich (Osztrák Köztársaságért végzett szolgálatokért) díjat is.

A náci csapatok 1938. március 12-én vonultak be Ausztriába, és az Anschluss keretében hozzácsatolták az országot Németországhoz.

Eva és családja Bécsben élt, és a szomszédaik, barátaik egyszerűen azért fordultak ellenük, mert zsidók voltak. A család Belgiumba menekült, majd Amszterdamba költözték, ahol Schloss barátságot kötött Anne Frankkal. Anne apja el akarta venni Eva édesanyját, de a történelem közbeszólt.

A családot végül Auschwitzba küldték, a szovjet hadsereg 1945-ben szabadította fel Eva Schloss-t és édesanyját.

Éva és bátyja Amszterdamban

Férje, Zvi, aki öt évvel ezelőtt hunyt el, azt mondta, soha nem fogadná el szülőföldje, Németország állampolgárságát.

„Amikor elhagytam Ausztriát, nagyon megkeseredtem. Sok időbe telt, mire túljutottam rajta”- mondta Schloss a BBC-nek.

Elmondása szerint „idegennek” érzi magát a szülőhazájában, ahová sokszor visszatért.

“Amikor Bécsbe mentem, már nem ismertem senkit: az összes családom és barátom eltűnt.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp