Hogyan marad Naftali Bennett kopasz fején a kippája?

Izrael új miniszterelnöke valószínűleg az első, aki egy nyilvános esemény előtt közvetlenül egy köteg rágógumit ragasztott a fejére.

A héten hivatalba lépett Naftali Bennett az ország történelmében az első miniszterelnök, aki rendszeresen visel kippát vagyis zsidó rituális fejfedőt. Világi elődeivel ellentétben vallásos cionistának vallja magát, és a modern ortodox zsidóság irányzatához tartozik, ahol a férfiaknak el kell takarniuk a fejüket.

A probléma, hogy mindeközben kopasz is. Ez kihívást jelent, ha a kis horgolt korongot a tarkóján a feje tetején tartja, ahol hagyományosan viselik. A kipa rögzítésének hagyományos módszereit – hajcsatot és hullámcsatot – nem használhatja Bennett.

A kipa mégis ott marad valahogy a fején. Nem számít, hol van Bennett – a parlamentben, kampány vagy interjú közben – a kipa ott díszeleg, a fejbőrére vagy néha a kopasz foltját körülvevő vékony szőrzetre rögzítve, írja a jta.org.

Bennett 2013-ban, amikor először került be a törvényhozásba, egy show műsorban elmondta, hogy ragasztócsík és gravitáció segítségével tartja a kippát a fején.

De visszaemlékezett egy alkalomra, amikor a szabadban kellett beszédet mondania, ahol nagyon fújt a szél. Rájött, hogy nincs ragasztócsíkja, ezért vett egy darab rágógumit egy boltban, és ezzel ragasztotta a fejére a kippát.

Bennett nem a szokásos ragasztócsíkot használja, hanem egy 65 éves buszsofőr, Haim Levin találmányát. A férfi Tel Aviv nagyrészt modern ortodox külvárosában él.

A Kipa Keeper névre keresztelt termék újrafelhasználható hipoallergén kétoldalas orvosi szalagból készül, amely lehetővé teszi, hogy a kippah megtapadjon kevés hajon vagy kopasz fejen.

“Jom Kippurkor azt láttam a zsinagógában, hogy amikor mindenki meghajolt, az imádkozók 20-30% -ának a padlóra hullott a kippája ” – mondta Levin, aki maga is kopaszként hord kipát.

Levin nem emlékszik pontosan arra, hogy mikor kezdte el használni Bennett a termékét, de azt mondja, hogy kapcsolatba lépett a leendő izraeli vezetővel az eladások növelésének reményében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp