Egy brit ortodox iskolából azért rúgtak ki egy tanárnőt, mert az rabbi végzettséget szerzett

Az iskolát vezető brit főrabbi szerint a tanárnőnek azért kellett mennie, mert átlépte a hagyományos ortodoxia határait.

Lindsey Taylor-Guthartz 16 évet tanított a London School of Jewish Studies nevű ortodox zsidó iskolában. Miután azonban rabbi diplomát szerzett a New York-i Yeshivat Maharat egalitárius rabbiképző intézetben, az iskolát elnöklő brit főrabbi, Ephraim Mirvis elbocsátotta az állásából.

Lindsey Taylor-Guthartz

A tanárnő elbocsátása azzal van összefüggésben, hogy Mirvis főrabbi ellenzi a nők rabbivá való avatását. A kérdés viszont egyre inkább megosztóvá válik a közösségben, mert a modern ortodox körökben egyre több nő szorgalmazza a rabbinikus tanulmányokat, illetve az olyan tisztségek betöltését, amelyeknek sokak szerint kizárólag férfiaknak kellene fenntartva lenniük.

Az iskola által kiadott közlemény szerint egy olyan személlyel való további kapcsolat, aki bár sokat tett az intézményért, mégis átlépte a mainstream ortodoxia határait félrevezető üzenetet küldött volna arról, hogy mit képvisel az iskola. Ez az üzenet pedig veszélyeztette volna az iskola ortodox zsidó oktatás és képzés iránti hosszú távú elkötelezettségét, aminek következményei jelentősek és messzemenőek lehettek volna az intézmény számára.

A döntés bírálói szerint viszont Taylor-Guthartz eltávolítása az iskolából súlyos üzenetet közvetít a közösség fiataljai számára. Sokak szerint elegendő lett volna egy olyan kompromisszumot kötni vele, hogy a tanárnő az iskolában nem használja a rabba (a rabbi szó nőnemű változata) címet, és nyugodtan taníthat tovább az intézményben.

„Nagyon szomorú vagyok, hogy megtagadták tőlem a lehetőséget, hogy új magasságokba emeljem a tanításomat, és hogy bővítsem a Tóra-tanuláshoz való hozzáférést szeretett diákjaim számára az iskolában. Tragikusan ironikusnak találom, hogy miután három évet töltöttem a halacha [zsidó jog] tanulmányozásával, nem oszthatom meg ezt a tudást abban az intézményben, amelyet oly sokáig szolgáltam. A döntés sajnálatos, de eltökélt szándékom, hogy továbbra is tanítom a Tórát szerte a közösségben mindenkinek, aki tanulni szeretne”

– nyilatkozta a Times of Israel-nek az elbocsátott tanárnő.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp