Vádat emeltek az izraeli rendőr ellen, aki tévedésből lelőtt egy autista palesztin férfit

Az izraeli ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat. A rendőr akár 12 év börtönbüntetést is kaphat.

A 32 éves Ijád Hallákot tavaly május végén lőtték agyon Jeruzsálemben, az óváros oroszlános kapujának közelében, miközben úton volt egy különleges bánásmódot igénylőknek fenntartott intézménybe, ahova rendszeresen járt.

Hallák egy falfestményen Betlehemben

A térség gyakori helyszíne a palesztinok és az izraeli biztonsági erők közötti összecsapásoknak, az óvárosi szűk utcákat pedig biztonsági kamerák százaival figyelik meg, amik viszont az ügyészség szerint nem működtek a környéken az incidens idején. Az akkori beszámolók szerint Hallákot azután lőtték agyon, hogy elfutott, és nem engedelmeskedett a felszólításnak, hogy álljon meg.

Az igazságügyi minisztérium korábbi közleménye szerint a sérült Hallák egy szemetes mellett kuporodva rámutatott egy általa ismert nőre, és valamit motyogott, a rendőr pedig a nőhöz fordulva megkérdezte arabul, hogy: „Hol a fegyver?” A nő azt kérdezte: „Milyen fegyver?”, mire a rendőr tüzet nyitott Hallákra.

Jeruzsálem főrabbija személyesen fejezte ki részvétét a tévedésből lelőtt autista palesztin családjának – Kibic Magazin

Arje Stern rabbi a megbékélés üzenetével érkezett a gyászoló családhoz. A rendőrségnél fogyatékosokat felismerő képzéssel előznék meg a hasonló eseteket. A 32 éves Ijad Halakot szombaton lőtték le izraeli rendőrök Jeruzsálem óvárosában, miután a kezében lévő mobiltelefont fegyvernek nézték. Halak a felszólítás ellenére nem állt meg, menekülni kezdett, az üldöző rendőrök pedig tüzet nyitottak rá, ekkor érte a halálos lövés.

A nő – aki a közlemény szerint valószínűleg Hallák tanára volt – akkor egy izraeli televíziós csatornának azt mondta: többször felhívta a rendőrök figyelmét arra, hogy Hallák „fogyatékossággal él”. Az ügyészség szerint a rendőr másodszor mellkason lőtte a földön elterülő férfit.

Hallák családja a történtek után bírálta az izraeli hatóságok nyomozását, és keményebb vádakat sürgetett. Jogvédő csoportok szerint Izrael ritkán vonja felelősségre biztonsági erőinek tagjait palesztinok lelövése miatt. A vizsgálatok végén gyakran nem emelnek vádat, illetve enyhe büntetések születnek, sok esetben pedig be se hívják kihallgatásra a szemtanúkat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp