„Megszállt Palesztin Területeket” írtak születési helyként egy izraeli nő brit útlevelébe

Az izraeli-brit kettős állampolgár Ajelet Balaban a legutóbbi izraeli-gázai konfliktust követően kérvényezte új útlevelének kiállítását a brit hatóságoktól. Egyébként Jeruzsálemben született.

Ajelet Balaban eléggé meglepődött, amikor nemrég megérkezett a frissen kiállított brit útlevele. A születési helyként ugyanis az szerepelt: „Megszállt Palesztin Területek”. Balaban viszont Jeruzsálemben született, a város északkeleti részén fekvő Scopus-hegyen (héberül: Har Hacofim) lévő Hadassza kórházban.

A Scopus-hegy az 1948-as függetlenségi háború és az 1967-es hatnapos háború között egy ENSZ által védett izraeli exklávé volt a Jordánia által megszállt területen belül. Ma pedig Jeruzsálem közigazgatási határain belül található.

Az izraeli és brit állampolgársággal rendelkező Balaban postán küldte vissza lejárt brit útlevelét és kérvényezte az új kiállítását. A régi útlevélben még Jeruzsálem szerepelt születése helyeként, és a nő nem igazán érti, hogy jutottak a brit hatóságok arra, hogy ő a „Megszállt Palesztin Területeken” született.

Az egyetlen magyarázat, amire gondolni tudott, hogy ennek köze lehet a legutóbbi izraeli-gázai konfliktushoz, amely befejezése után két nappal adta fel a kérvényt. Balaban azt gyanította, hogy talán elrontott valamit a kérvény kitöltésekor, vagy talán a lakhelye zavarhatta meg a brit ügyintézőket, mivel egy olyan településen lakik, amelyet a Gázai övezetből kitelepített emberek alapítottak.

A Times of Israel a brit belügyhöz fordult az üggyel kapcsolatban, és megtudta, hogy az útlevélben szereplő szokatlan születési hely egy tévedés eredménye, és nem jelzi a brit kormány új politikáját. A brit belügyminisztérium szóvivője a lapnak elmondta: “Elnézést kérünk a hibáért, és sürgősen kivizsgáljuk, hogyan történhetett. Felvesszük a kapcsolatot Balaban asszonnyal egy új útlevél kiállítása ügyében, amelyen a helyes születési hely fog szerepelni”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp