Jelnyelven tette le a hivatali esküt Izrael első hallássérült képviselője

Sirli Pinto évek óta küzd aktivistaként a siketek jogaiért és társadalmi elfogadottságáért. A Kneszetben tolmács segíti majd munkáját.

Az új kormány megalakulása után 16 miniszter is jelezte, hogy ideiglenesen lemond parlamenti képviselőségéről, hogy miniszteri teendőire tudjon fókuszálni. Így a miniszterek pártjai azonos számú új képviselőt küldtek az izraeli parlamentbe, a Kneszetbe. Egyikük Sirli Pinto, a Jamina (Jobbra) párt új képviselője, aki az új vallásügyi miniszter, Matan Kahana helyére érkezett.

Sirli Pinto a Kneszetben

Pinto születése óta siket, korábban a hallássérültek jogaiért küzdő társadalmi aktivistaként tevékenykedett. 2019-ben csatlakozott Naftali Bennett pártjához, amelyet a Cionista Világszövetségben is képvisel.

Pinto az első siket képviselő a Kneszetben, jelnyelven tette le a mai napon a hivatali esküjét. Az üléséken egy tolmács áll majd a rendelkezésére, hogy élőben tudja követni az ott zajló eseményeket, és képes legyen reagálni az elhangzottakra.

A tolmács mikrofonja a Kneszet központi kihangosító rendszeréhez fog csatlakozni, így tudja fordítani, amikor Pinto jelnyelven felszólal, vagy – ahogy az izraeli parlamentben megszokott – „közbekiabál”. Pinto parlamenti irodájába egy lámpát is beszerelnek, amely jelezni fogja a számára, amikor megszólal a szavazásokat jelző csengő.

Az első izraeli siket képviselőt a magyar Országgyűlés hallássérült tagja, Tapolczai Balázs a Facebookon köszöntötte. A két feltöltött videó egyikén nemzetközi, a másokon pedig magyar jelnyelven gratulált Pintonak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp