A Haver Alapítvány is tiltakozik a melegeket megbélyegző pedofiltörvény ellen

Egy napokban közzétett közvéleménykutatás szerint a magyarok 60 százaléka szerint az azonos nemű párok ugyanolyan jó szülők, mint a különböző neműek. Számos civil szervezet tiltakozott a törvény ellen, civilek tüntetést is szerveztek hétfő este Budapesten.


Kedden megszavazták a homoszexuálisokat megbélyegző pedofiltörvényt, amely ellen civilek és Európa parlamenti képviselők is tiltakoztak. A szavazásra reagált közleményében a Háttér Társaság is, ebben „putyini propagandatörvénynek” nevezték a kedden elfogadott törvénycsomagot.

A májusban benyújtott pedofilellenes törvénycsomag módosítása összemosná a gyerekek ellen elkövetett pedofil jellegű bűncselekmények elkövetőit az LMBTQ-közösség tagjaival, megtiltanák például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, még az ilyet tartalmazó reklámokat is, a szexuális felvilágosításból pedig kizárnák a civilek egy részét.

A Háttér Társaság szerint a törvénymódosítás sérti a szólásszabadsághoz, az emberi méltósághoz és az egyenlő bánásmódhoz való jogot, veszélyezteti az LMBTQI fiatalok és felnőttek lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz és megerősítő támogatáshoz. Az LMBTQI embereknek joguk van ahhoz, hogy a társadalom egyenlő méltósággal rendelkező tagjaként éljenek, megbélyegzés és nyomasztó tabuk nélkül.

A közleményben felidézik, hogy Magyarországon az LMBTQI diákok majdnem kétharmadát zaklatták már verbálisan a szexuális irányultságuk miatt, több mint felüket pedig a nemi önkifejezésük miatt. A törvénynek nincs társadalmi támogatottsága, ugyanis a napokban közzétett IPSOS 2021 közvéleménykutatás szerint a magyarok 59 százaléka szerint azonos jogokat kell biztosítani az örökbefogadás területén az azonos nemű pároknak, 60 százalékuk szerint pedig az azonos nemű párok ugyanolyan jó szülők, mint a különböző neműek.

„Hiába próbál a kormány ellenséget gyártani az LMBTQI emberekből, az elmúlt napok megmutatták, hogy a magyarok nem kérnek a gyűlöletkeltésből. A következő időszakban arra fogunk fókuszálni, hogy minden létező jogi eszközzel megtámadjuk a jogsértő és embertelen törvényt itthon és külföldön is”

– mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A közleményt 13 civil szervezet, köztük a Haver Alapítvány is aláírta. További szervezetek: Amnesty International Magyarország, Artemisszió Alapítvány, Budapest Pride, Emberség Erejével Alapítvány, Háttér Társaság, Közélet Iskolája, Labrisz Leszbikus Egyesület, Levegő Munkacsoport, Magyar Helsinki Bizottság, Nyomtassteis, Ökotárs Alapítvány, Szivárványcsaládokért Alapítvány.

Az Európai Parlament LMBTI Frakcióközi Csoportja is nyilatkozott az ügyben:

„Ismét azt látjuk, hogy a Fidesz a 2022-es választások előtt az LMBTI embereket és életüket áldozza fel szavazatszerzésért. Rég látjuk ezt jönni és tisztán emlékeztet arra a démonizálásra, amit a menekültekkel szemben elkövettek. A félelemkeltés államilag finanszírozott taktika lett”

– írja a zöldpárti Terry Reintke, a csoport társelnöke. A csoport szerint számos európai uniós jogszabályba is ütközik a törvénymódosítás.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp