Lapid fogja a vezető szerepet játszani a külföldi kapcsolatok, az arab államokkal kötött béke ügyében

A magyar származású miniszterelnök-helyettes külpolitikai tervei szerint javítani kívánja a kapcsolatokat Jordániával és az USA Demokrata Pártjával.

Yair Lapid külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes valószínűleg erős és vezető szerepet vállal majd Izrael nemzetközi kapcsolataiban, szemben az elmúlt 12 évvel, amikor ezt a feladatot főként Benjamin Netanjahu miniszterelnök tartotta a kezében. Az új miniszterelnökhöz közeli forrás szerint Naftali Bennett inkább a belső feladatokra kíván összpontosítani, legalábbis eleinte.

A vasárnap alakult kényes rotációs kormány megállapodása szerint Bennett minden diplomáciai döntését vagy nyilatkozatát előzetesen össze kell hangolnia Lapiddal.

Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök hivatalában töltött ideje alatt Izrael külpolitikáját vezette, gyakran megőrizve magának a külügyminisztérium legfontosabb információit. Külügyminiszterként is dolgozott, míg miniszterelnök volt 2012-ben és 2015-től 2019-ig.

Lapid Gabi Ashkenazi távozó miniszterrel folytatott átmeneti ceremóniáján hétfőn elmondta, hogy a külügyminisztériumnak lesz a feladata az Ábrahám-egyezmény nyomán az Izrael és az arab államok közötti kapcsolatok normalizálása.

“Nagy dolgok történtek az elmúlt évben” – mondta Lapid. „Folytatnunk kell az Abraham-megállapodással megkezdett fejlődést, azon kell dolgozni, hogy megerősítsük a békét az Öböl-menti államokkal, Egyiptommal és Jordániával. Dolgozunk azon, hogy megállapodásokat kössünk a régióban lévő és az azon kívüli országokkal.

Lapid és Bennett

Javítják a kapcsolatot Jordániával

Lapid azt is hangsúlyozta, hogy „Jordánia fontos stratégiai szövetséges. Abdullah király fontos regionális vezető és stratégiai szövetséges, együtt fogunk működni vele és megerősítjük az országaink közötti kapcsolatot.”

Az új külügyminiszter a Jordániáról szóló „legutóbbi jelentésekre” hivatkozott, valószínűleg egy Washington Post cikkre, amely azt állította, hogy Netanyahu részt vesz Abdullah király gyengítésére irányuló kísérletekben, mivel ő és Donald Trump volt amerikai elnök inkább Szaúd-Arábiához került közelebb, olvasható a jpost.com elemzésében.

Lapid elmondta, hogy ő és Bennett mindent meg fognak tenni annak megakadályozására, hogy Irán atombombához jusson.

Mivel az Egyesült Államok és Irán közvetett módon tárgyalásokat folytat a 2015. évi nukleáris megállapodás visszaállításáról, Lapid szerint Izraelnek „gyorsan kell lépnie”.

Utalva Izrael és a Hamász közelmúltbeli gázai harcaira, Lapid azt mondta, hogy „a világ nem mindig érti Izrael működésének körülményeit. Megpróbálunk ezen változtatni … A velünk szembeni gyalázatos propagandával szembesülve világossá kell tennünk a világ számára, hogy egy olyan beteg terrorszervezettel harcolunk, amelynek nem okoz gondot, hogy rakétákat lőjenek ki az óvodákból és az iskolákból. Izrael erőteljesen reagál minden rakétatámadásra” – figyelmeztetett Lapid.

„Az ártatlan civilek haláláért egyedül a Hamasz felelős”- tette hozzá.

Közeledni akarnak az amerikai demokratákhoz

Az első külpolitikai kérdés, amelyre Lapid kitért, az Izrael és az Egyesült Államok Demokrata Pártja közötti kapcsolatok helyreállítása lesz. Rámutatott arra, hogy a demokraták a Fehér Házban vannak, és ellenőrzik a szenátust és a képviselőházat.

„Többször felhívtam a figyelmet arra, hogy vakmerő és veszélyes hazárdjátékot játszott az előző kormány azzal, hogy kizárólag a Republikánus Pártra összpontosított. A republikánusok is fontosak számunkra, de nem csak a republikánus párt barátságára van szükségünk ”- mondta.

Lapid megjegyezte, hogy beszélt Antony Blinken külügyminiszterrel, és mindketten elengedhetetlennek tartják, hogy az Egyesült Államok és Izrael közötti kapcsolatok kölcsönös tiszteleten és jobb párbeszéden alapuljanak.

Erősítik a kapcsolatot a diaszpóra zsidóságával és Európával

A külügyminiszter szorgalmazta a kapcsolatok megerősítését a diaszpóra zsidóságával is.

“A keresztény evangélikusok és más csoportok támogatása fontos és szívmelengető, de a zsidó nép nem csak szövetséges, hanem család” – mondta. „A zsidók mindenféle áramlatból állnak: reformok, konzervatívok és ortodoxok is a mi családunk. És mindig a család a legfontosabb kapcsolat, és ezen mindennél jobban dolgozni kell. ”

Amikor az Európával való kapcsolatokról beszélt, Lapid – aki egyszer antiszemitának nevezte egy stockholmi tüntetésen svéd külügyminisztert – ezt hangoztatta: ” Nem politika vagy munkaterv folyton azt kiáltani, hogy mindenki antiszemita, még akkor sem, ha néha ez az igazság.”

Lapid elmondta, hogy ő és Emmanuel Macron francia elnök, akivel évek óta jó barátságot ápolnak, sms-eket váltottak egymással, és beszélt Josep Borrell uniós külügyi főképviselővel is. Megállapodtak abban, hogy elmélyítik Izrael és Európa közötti kapcsolatokat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp