A zsidónegyedet bemutató applikációt fejleszt a Debreceni Zsidó Hitközség

A debreceni zsidónegyedet bemutató alkalmazás közel ötmillió forint állami támogatásból valósul meg.

Forisek Péter, az applikációt fejlesztő Innotourism Kft. tulajdonosa elmondta, hogy az alkalmazás jelenleg hét látványosságot mutat be. Az alkalmazás a turisztikai igények felmérését is szolgálja, de kvízjátékok is helyet kaptak benne – tette hozzá.

A Pásti utcai zsinagóga Debrecenben (Fotó: debrecen.hu)

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke azt emelte ki, hogy távlati céljuk egy emlékközpont létrehozása, melyhez ez az applikáció nagy mértékben hozzájárulhat. A veszélyhelyzet megszűntével pedig abban reménykedik, hogy újraindul a Debrecen-Tel-Aviv légi járat, és beindul a turizmus.

Barha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese arról beszélt, hogy az egyetem is hozzájárul a zsidó kulturális értékek bemutatásához: az oktatás részét képezi zsidó kultúra bemutatása, de konferenciákat is tartanak a témakörben.

Szabó György, a Magyar Zsidó Közalapítvány (Mazsök) elnöke hangsúlyozta, hogy Debrecen kiemelkedő szerepet tölt be a zsidóság életének, kultúrájának, történetének bemutatásában. A Széchenyi 2020 Program keretében megvalósuló projekt a debreceni zsidónegyedbe látogató turistáknak segít megérteni a negyed kultúráját.

Interaktív Rabbiszobát nyitottak Debrecenben – Kibic Magazin

A Debreceni Zsidó Hitközség székházában létrehozott kiállítóhely célja a vallási értékek, hagyományok bemutatása, valamint a látogatóközpont turisztikai-, illetve zarándokútvonalba való bekapcsolása. Turisztikai attrakciófejlesztés a Debreceni Zsidó Hitközség székházában címmel nyújtott be korábban támogatási kérelmet a helyi hitközség közösen a debreceni önkormányzattal. 30 millió forintot nyertek a projektre, ami mostanra készült el, írja a haon.hu.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a mintegy 4,65 millió forint vissza nem térítendő támogatást elnyerő alkalmazás megvalósítása nagy előrelépés lehet a zsidó közösség életében, ahogy a Pásti utcai ortodox zsinagóga 2015-ös felújítása is jelentős mérföldkő volt.

Kiemelte, hogy a zsidó közösségeknek soha nem látott forrásokat nyújtott a magyar kormány az elmúlt 10 évben, például a zsidó temetők felújítására. Az informatikai fejlesztés újabb lehetőség a zsidóság életének, múltjának, kultúrájának, épített örökségének bemutatására – fejtette ki az államtitkár.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp