A helyi gimnázium diákjai segítettek a zsidó temető megtisztításában Tapolcán

A diákok a munka előtt a helyi zsidóság történetéről és a zsidó temetkezési szokásokról is ismereteket szerezhettek.

Nemrég pályázati forrásból elkészült a tapolcai zsidó temető kőfalának felújítása, a sírok közötti terület rendbetétele viszont helyi összefogással zajlik. A Tapolcai Városszépítő Egyesület Nőklubjának tagjai már tavaly nekiláttak a takarításnak, idén pedig a Batsányi János Gimnázium diákjai is beszálltak a munkálatokba közösségi szolgálat keretében, írja a veol.hu.

A tapolcai Batsányi János Gimnázium diákjai a helyi zsidó temető rendbetételén dolgoznak (Fotó: veol.hu)

A diákok azonban nem csak a növényzet eltakarításával voltak elfoglalva, de a helyi izraelita hitközség és a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület tagjainak segítségével tanulhattak a zsidó temetkezési szokásokról, a helyi zsidóság történetéről, illetve a temetőben nyugvó kiemelkedő személyekről. Tanárnőjük szerint a helyszínen a diákok nagyobb érdeklődést mutattak a téma iránt, mint az iskola falai között.

A Veszprém megyei hírportál megjegyzi, hogy a tapolcai zsidó temető tulajdonosa a Mazsihisz, amely ugyan igyekszik rendben tartani az izraelita temetőket az országban, anyagi lehetőségei azonban szűkösek. A társadalmi összefogásnak köszönhetően azonban immáron 150 síremlék kapott méltó környezetet a temetőben.

A lap szerint az összefogás a városban példaértékű, nemrég például a temetőben összegyűlt több konténernyi építési és egyéb hulladékot szállította el egy vállalkozó saját költségén, de a tapolcai önkormányzat is több alkalommal segítette a munkálatokat.

A zsidó borkereskedő család, amely világhírűvé tette Tapolcát – Kibic Magazin

A tapolcai városközpontban áll az egykori Leszner család több mint száz éve kialakított egyedülálló pincebirodalma. A család a hét legnagyobb helyi borászdinasztia egyike volt, nekik köszönhető, hogy Tapolca neve európai hírnévre tett szert a század első felében. A pincerendszer most műemlékké nyilváníthatják.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp