Netanjahu 12 év után távozik Izrael éléről

Naftali Bennett a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt.

Egy szavazattal, de megszerezte a szükséges többséget az izraeli parlamentben a jobboldali Naftali Bennett vezette új koalíciós egységkormány, véget vetve Benjámin Netanjahu konzervatív miniszterelnök 12 éves kormányzásának.

A 120 fős kneszetben 119 képviselő szavazott. 60 támogatta az új kormányt, míg 59 képviselő ellene szavazott.

A Jobbra (Jamina) pártot vezető Naftali Bennett a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt, így ő a zsidó állam tizenharmadik miniszterelnöke. A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél, két év múlva a centrista Van Jövő (Jes Atid) párt vezetője, a Bennett-kormány külügyminisztere, Jaír Lapid veszi át a miniszterelnöki posztot, írja a jpost.com.

Bennett és Lapid

Naftali Bennetnek nyolc, a politikai spektrum gyakorlatilag mindegyik színét képviselő párt igényei között kell lavíroznia, a Jamina és a Jes Atid mellett ugyanis beszállt a koalícióba a centrista Kahol Lavan, a baloldali Munkáspárt, a nemzeti liberális Tikva Hadasa, a szélsőjobboldali Jiszrael Béténu, a szociáldemokrata Merec és a kis arab párt, a Ra’am is. A Háárec szerint ez a szövetség igen törékeny.

Az új kormány tagjait itt nézheti meg:

Izrael 36. kormánya

Naftali BennetJobbra (Jamina)49 éves, nős+4, Raananaminiszterelnök (majd külügyminiszter)volt hadügy- és oktatási miniszter Merav MichaeliMunkapárt (Haavoda)54 éves, kapcsolatban, Tel-Avivközlekedési minisztera prostitúcióval foglalkozó parlamenti bizottság volt elnöke Nitzan HorowitzMerec56 éves, kapcsolatban, Tel-Avivegészségügyi minisztera vendégmunkásokkal foglalkozó parlamenti bizottság volt elnöke Merav KohenVan Jövő37 éves, házas+3, Jeruzsálemtársadalmi egyenlőségért felelős miniszterkorábban is ebben a feladatkörben Karin ElhararVan Jövő43 éves, házas+2, […]

Biden, Blinken és Austin már gratulált az új izraeli vezetőknek

“Várom, hogy együttműködhessek Bennett miniszterelnökkel a nemzeteink közötti szoros és tartós kapcsolat minden elemének megerősítésében” – írta a közleményben Joe Biden, amerikai elnök nem sokkal az új miniszterelnök hivatali esküje után. Mint fogalmazott: “Izraelnek nincs jobb barátja, mint az Egyesült Államok. Miközben folytatjuk partnerségünk megerősítését, az Egyesült Államok továbbra is rendületlenül támogatja Izrael biztonságát”, írja az MTI.

Az amerikai elnök közleményében kiemelte: az általa vezetett adminisztráció “teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy az új izraeli kormánnyal együttműködve előmozdítsa a biztonságot, a stabilitást és a békét az izraeliek, a palesztinok és minden ember számára a tágabb régióban”.

Az Egyesült Államok “melegen üdvözli az Izrael Állam új kormányáról szóló bejelentést” – ezt írta vasárnapi közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A tárcavezető úgy fogalmazott: “bízunk benne, hogy minden szempontból megerősítjük az Egyesült Államok és Izrael közötti partnerséget, és együtt dolgozhatunk egy biztonságosabb és virágzóbb jövő érdekében.”

A Pentagon tájékoztatása szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is gratulált Benjamin Ganznak, aki az új izraeli kormánynak is tagja, és változatlanul a védelmi miniszteri pozíciót tölti be.

Izraelben március 23-án két év alatt már a negyedik parlamenti választást kellett megtartani kormányalakítási patthelyzetek miatt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp