Meghalt Perczel Anna, a pesti zsidónegyed védelméért létrejött Óvás! Egyesület alapítója

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A VII. kerületi zsidónegyed megőrzéséért, sajátos hangulatának, kultúrájának, épületeinek védelméért küzdő építész-urbanista vasárnap hajnalban hunyt el.

„Alapítónk, Perczel Anna építész-urbanista, tegnap reggeltől nincs velünk. Rendkívüli embert, barátot veszítettünk el vele!”

– osztotta meg a gyászhírt Facebook-oldalán az a régi pesti zsidónegyed múltjának és épületeinek, hagyományainak és lakóinak megőrzéséért, védelméért alakult Óvás! Egyesület, amelynek Perczel Anna alapítója és elnöke volt.

 

Perczel Anna 1942-ben született Párizsban, építész tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte. Négy évig Algériában, illetve Mozambikban élt, olvasható a hvg.hu cikkében.

Perczel Anna az épített és a természeti környezetre pótolhatatlan értékként tekintett, a rombolás helyett a budapesti történelmi városrész, a VII. kerületi zsidónegyed megőrzéséért, sajátos hangulatának, kultúrájának, épületeinek védelméért küzdött. 2004-ben többedmagával megalapította az Óvás! Egyesületet, amelyben építészek, szociológusok, történészek, várostervezők dolgoznak azon, hogy az UNESCO-védelem alatt álló városrészben a múlt emlékei megmaradhassanak.

2007-ben megjelent Védtelen örökségben című könyvében egyesével veszi végig a zsidónegyed épületeinek történetét, a bennük egykoron élő családok, kereskedők sorsát, többek közt a Dob, az Akácfa, a Dohány, a Kazinczy, a Király utca házainak múltját és jelenét, írja a megemlékezésében a hvg.hu. A néhány évvel ezelőtt indított Kik éltek, kik építettek itt? elnevezésű kutatási projekt keretében az Óvás! Egyesület Perczel vezetésével azt vizsgálta meg, hogy milyen szerepe volt a zsidóknak Budapest kialakulásában és fejlődésében.

Perczel Anna 2011-ben Scheiber Sándor-díjat kapott, amelyet azoknak ítélnek oda, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó vallás-, művelődéstörténet és az oktatás, valamint a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításának területén. Tavaly pedig Perika-díjjal tüntette ki az Építészfórum. Ez a szakmai díj olyan alkotóknak jár, akik az építészet mellett több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek.

Budapest zsidó öröksége, a város nem lenne nélkülük – Kibic Magazin

Internetes honlapra gyűjtik össze az Erzsébetváros, a Terézváros és Újlipótváros olyan emlékeit, amiből összeállhat a Budapesten élt zsidók majdnem elpusztított világának képe. A Városligeti fasorban is megannyi szecessziós épületet emeltettek. Tudta-e ön, hol született Arthur Koest­ler, azaz Kösztler Artúr? És Neumann János? Egészen közel laktak egymáshoz gyermekkorukban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp