Július 1-től turisták is utazhatnak várhatóan Izraelbe

Eddig csak korlátozott számú turista csoport utazhatott Izraelbe. Július 1-től a tervek szerint nem korlátoznák a látogatók számát, de csak beoltott turistákat fogadnak.

Arye Deri belügyminiszter levele szerint „az egészségügyi miniszterrel, a külügyminiszterrel és a különféle minisztériumok szakembereivel konzultálva úgy határoztak, hogy az Egészségügyi Minisztérium által meghatározott országokból érkező, beoltott személyek beutazhatnak Izraelbe. A részleteket a következő napokban fogják közzétenni.

Az idegenforgalmi miniszter szóvivője a The Jerusalem Postnak elmondta, hogy a döntéshez nincs szükség további kormányzati jóváhagyásra, és a beengedett látogatók számát sem korlátozzák.

Csak a beoltott turistákat engedik be az országba. A repülőgépre való beszállás előtt be kell mutatni az oltási igazolványukat, valamint a PCR-vizsgálat eredményét.

Arról még mindig vita folyik, hogy mely oltásokat fogják elfogadni, és hogy vajon a turistáknak részt kell-e venniük szerológiai teszten, ahhoz, hogy elkerülhessék a karantént – tette hozzá a szóvivő.

Az Egészségügyi Minisztérium egyik tisztviselője azt mondta a Postnak, hogy a nyilatkozat korai volt, de nagyjából ez az irány, amely felé az illetékes tisztviselők törekednek. “Sok részletet még ki kell dolgozni, és nyilvánvalóan az új kormány hatással lesz a döntésre” – mondta.

Az egészségügyi tisztviselők azon dolgoznak, hogy meghatározzák, mely kritériumok – például a halálozási ráta – alapján sorolják be az egyes országokat és lakosaikat.

Izrael több mint egy éve el van zárva a külföldiek elől. Ugyan május 23-tól néhány kiválasztott turista csoportot beengedtek az országba, azonban elhalasztották az ország megnyitását az egyéni utazók számára. Az egészségügyi tisztviselők többször hangsúlyozták, hogy bár az alacsony morbiditás fényében az volt a céljuk, hogy eltöröljenek az országon belül minden koronavírus-szabályozást, a szigorú határkorlátozásokat azért tartották fenn, hogy elkerüljék a fertőzött emberek bejutását Izraelbe.

Hétfőn az Idegenforgalmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy június végéig meghosszabbították azt a kísérleti programot, amely csak korlátozott számú turistacsoport Izraelbe utazását engedélyezi. Legfeljebb 1000 utazó léphetett be az országba, míg az egyéni utazókról a hónap későbbi részében döntenek.

Jelenleg a csoportosan utazó látogatók és az Izraelben speciális oktatási programokban részt vevő zsidó fiatalok mellett olyan külföldi állampolgárok juthatnak be az országba, akiknek Izraelben elsőfokú rokonuk van.

Az utazási engedély megszerzése azonban meglehetősen bonyolult. Ehhez szükséges a helyi izraeli konzulátus vagy a belügyminisztérium több dokumentuma, beleértve az utazó és az izraeli rokon személyi igazolványainak másolata, a kapcsolatukat igazoló hivatalos dokumentum – például szülők és gyermekek születési anyakönyvi kivonata -, az oltási igazolás, repülőjegyek, a COVID-ra vonatkozó utazási biztosítás és annak részletei, hogy hol töltik a karanténjukat addig, amíg meg nem érkeznek a szerológiai teszt eredményei.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp