Díjnyertes videóban állít emléket Nyíregyháza zsidóságának egy helyi diák

A kisfilm a Centropa és az ESJF közös, Zsidó temetők nálunk elnevezésű nemzetközi versenyét nyerte meg. A legtöbb pályázat Magyarországról érkezett.

Eredményt hirdettek a European Jewish Cemeteries Initiative (Európai Zsidó Temetők Kezdeményezés, ESJF) és a Centropa Alapítvány közös, Zsidó temetők nálunk című, diákok számára kiírt versenyén. Hét országból összesen 98 pályázat érkezett, a legtöbb Magyarországról. A diákoknak zsidó temetőket bemutató videóval, brosúrával vagy weboldallal pályázhattak. A zsűri országonként külön értékelte a beérkezett munkákat.

A magyarok között harmadik lett a Megyaszói Mészáros Lőrinc Általános Iskola diákjainak Elfeledett emlékek című kisfilmje. A második helyen a Lauder Iskola diákjai által a Salgótarjáni úti zsidó temetőről készített brosúra végzett. Az első helyet pedig a nyíregyházi Katolikus Szent Imre Gimnázium diákja, Véghseő Tamás Nyomok nélkül című videója nyerte el.

A nyíregyházi zsidóságnak emléket állító kisfilm nem csak a város zsidó temetőjére koncentrál, de röviden bemutatja helyi zsidóság történetét, a közösség olyan kiemelkedő alakjait, mint Bernstein Béla főrabbi, akinek a magyar zsidók 1848-49-es szerepvállalásáról írt művéhez Jókai Mór írta az előszót. A videóban megszólal Kertész Gábor, a helyi hitközség korábbi elnöke is.

A videót készítő Véghseő Tamás a szon.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy 300 eurós ajándékutalványból egy drónt szeretne vásárolni, mert ha lett volna ilyen eszköze, azt ehhez a videóhoz is fel tudta volna használni. Amennyiben a versenyt jövőre is meghirdetik, azon is szívesen elindulna.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp