Átadták a megújult berettyóújfalui zsinagógát

A műemléki védelem alatt álló zsinagóga felújítása a Széchenyi 2020 program keretében 495 millió forint európai uniós forrásból és 275 millió állami támogatásból valósult meg.

Berettyóújfalu zsidósága 1903-ban építette meg a zsinagógát, amelyet 1965-ben adtak el, miután a holokauszt pusztítása és az azt követő elvándorlás következtében szinte alig maradtak zsidók a városban. Az épületet ezután évtizedekig vasárú raktárként használták, és ez idő alatt nagyon leromlott az állapota.

A felújított berettyóújfalui zsinagóga (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A felújítás végül 2019-ben kezdődött el, ez homlokzatfelújítást, ablakcserét, tetőfelújítást, belső felújításokat, díszítőfestést, asztalos- és lakatosmunkákat foglalt magában. Az elkészült zsinagógát pedig a mai napon adták át politikusok és zsidó szervezetek vezetői jelenlétében.

Az MTI tudósítása szerint Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az 1900-as évek elején Berettyóújfalu lakosságának 11 százaléka tartozott a zsidó közösséghez, a holokausztnak pedig 654 helyi áldozata volt. A politikus szerint rájuk emlékezve is kötelességük volt a zsinagógát felújítani.

Faith Áser, az EMIH)rabbija, mögötte Róna Tamás főrabbi, a Zsima elnöke és Szabó György, a Mazsök elnöke a felújított berettyóújfalui zsinagóga átadásán (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A beszédek után hazai zsidó szervezetek vezetői mondtak köszöntőt, Heller Zsolt folkesztéta rendhagyó tárlatvezetése után pedig a jelen lévő rabbik közreműködésével felszentelték a zsinagóga szakrális terét. A berettyóújfalui zsinagóga számos kulturális programnak ad otthont a nyáron, elsőként a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyét hallhatja majd a közönség a megújult falak között.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp