40 éves lett Natalie Portman

Ma ünnepli születésnapját az Oscar-díjas amerikai-izraeli színésznő.
Natalie Hershlag néven született Jeruzsálemben, édesapja izraeli orvos, édesanyja amerikai művész, amerikai és izraeli állampolgársága is van. Hároméves volt, amikor a család áttelepült az Egyesült Államokba, előbb Washingtonban éltek, később New Yorkba költöztek.

Négyévesen már táncórákat vett, különleges szépségére hamar felfigyeltek. Több modellszerződést is kínáltak neki, de ezeket rendre visszautasította, mert a színészet és a tanulás érdekelte. Kedvenc tárgya a matematika volt, mert abban mindenre talált választ, nyaranta művészeti táborban vett részt, ahol különböző darabokat állítottak színpadra.

Tizenkét évesen tűnt fel az azóta már kultuszfilmmé vált Léon, a profi című krimiben, és ekkor vette fel nagymamája lánykori nevét.A széleskörű ismertséget a Csillagok háborúja trilógia előzményeit elmesélő újabb három filmben Amidala hercegnő szerepe hozta meg számára.

A forgatás évei alatt elvégezte a Harvard Egyetem pszichológia szakát, mint mondta: inkább akarok okos, mint híres lenni.
A csúcsra épp tíz éve ért fel: Darren Aronofsky Fekete hattyú című pszicho-thrillerének balerina szerepéért a Golden Globe-, majd az Oscar- és a BAFTA-díjat is megkapta. A darab nemcsak fizikai kihívást jelentett számára (naponta öt órát gyakorolt), de a súlyos pszichózisoktól szenvedő táncosnő megszemélyesítése érzelmileg is megterhelte. A film magánéletét is megváltoztatta: a forgatáson egymásba szerettek a koreográfus Benjamin Millepied-vel, a házaspárnak azóta két gyermeke született.

Portman a kamera túloldalán is kipróbálta magát, előbb egy kisfilmben (Eve, 2005), majd tíz évvel később Ámosz Oz izraeli író Szeretetről, sötétségről címmel megjelent önéletrajzi regényéből Jeruzsálemben forgatta első nagyjátékfilmjét, amelynek forgatókönyvét is ő írta és a főszerepét is eljátszotta.

A törékeny, 160 centiméter magas színésznő vegetáriánus, a veszélyeztetett állatfajok védelmezője, aki számos jótékonysági ügyhöz adta nevét és arcát, és többször is előkelő helyen szerepelt a legszebb emberek listáján. 2011-ben ő lett a Dior francia divatház új kampányának arca. 2018-ban neki ítélték a “zsidó Nobelként” emlegetett Genesis-díjat, amelyet azonban nem vett át. Többször kritizálta Izraelt, például a nemzetállami törvényéért, amelyet rasszistának tartott, ugyanakkor elkötelezett híve a zsidóságnak és az izraeli társadalomnak. Tavaly nyáron több más hírességgel együtt társtulajdonosa lett Los Angeles női labdarúgócsapatának, idén tavasszal pedig produkciós céget alapított.

Kapcsolódó cikkünk

https://akibic.hu/2015/08/31/natalie-portman-a-zsidosag-tul-sokat-foglalkozik-a-holokauszttal/

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp