Kiretusálta egy ultraortodox lap a Munkapárt elnökét az új koalíció vezetőit ábrázoló fotóról

Merav Michaeli arcát valószínűleg azon egyszerű ok miatt blőrözhették ki, mert a Munkapárt elnöke egy nő.

Az ultrortodox zsidó közösséget megszólító Bechadrei Charidim nevű izraeli lap az alakulóban lévő új kormányról közölt egy írást, amelyhez egy olyan fotót csatoltak, amelyen a koalíció pártjainak vezetői láthatók. Vagyis nem mindenki látszik jól, Merav Michaeli, a Munkapárt elnökének arcát ugyanis kiretusálták a képen.

Merav Michaeli arca kiretusálva az ultraortodox lap által közölt fotón

Mivel a blőrözésre semmilyen magyarázatot nem adott a lap, így a hírt közlő JTA szerint valószínűleg arról lehet szó, hogy Michaelit azért retusálták ki a közös fotóról, mert a pártelnök egy nő. Az ultraortodox lapoknál ugyanis régi hagyomány, hogy nem közölnek fotókat nőkről. Ha véletlenül olyan képet kénytelenek közölni, amelyen eredetileg nők is láthatóak, akkor őket egyszerűen kiretusálják.

Ez történt például Hillary Clintonnal, akit 2011-ben tüntetett el a szatmári haszidok lapja, a Di Tzeitung arról a híres fotóról, amelyen a Fehér Házban feszülten figyelik az Oszama bin Laden likvidálását célzó akciót. Angela Merkel német kancellárt pedig több más női résztvevővel együtt a Hamevaszer című izraeli ultraortodox újság retusálta ki a 2015-ös terrorellenes menetről készült fotóról.

A kiadványok általában azzal érvelnek, hogy a nők kitörlése a fotóikról az ultraortodox zsidó közösségekben a nőkkel szemben támasztott szerénységi elvárásokból fakad, illetve hogy az olvasók nem vásárolnának olyan kiadványokat, amelyeken nők arca látható. Ez az eljárás különböző kampányokat ösztönzött, hogy rávegyék az ultraortodox kiadványokat a női arcok feltüntetésére, de csak kevesen voltak hajlandóak változtatni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp