A pandémia során radikalizálódhatott az ISIS-re felesküdött kecskeméti egyetemista

Kriminálpszichológus is vizsgálja majd a múlt kedden elfogott kecskeméti egyetemistát, aki 21 iszlamista szervezetet, honlapot, közösséget lájkolt. A Jótékonysági Béke Alapítvány is a kedvencei között van, az alapítványt többször is gyanúsították terrorizmussal.

A radikalizálódott és az ISIS-re felesküdött V. Kende ügyével a TEK-felderítők és ügyészségi nyomozók mellett egy kriminálpszichológus is foglalkozik. A szakembernek meg kell állapítania, hogyan jutott el V. Kende odáig, hogy hajlandó lett volna öngyilkos merényletet is végrehajtani. A 21 éves kecskeméti egyetemista felvett egy muszlim nevet, és az Instagram-oldalát Hüsseyin Ziyad V. néven jegyezte.

Az előzetes vizsgálatok szerint nem zárható ki, hogy a fiú a pandémia alatti távoktatás mögé bújva laptopján előbb iszlamista ismeretterjesztő oldalakat, hírközlési csatornákat, majd egyre radikálisabb közösségeket, szervezeteket keresett fel.

A közösségi oldalait vizsgálva árulkodó jelei vannak a radikalizálódásnak. A Facebook-oldalát elemezve látható, hogy huszonegy iszlamista szervezetet, honlapot, közösséget kedvel, írja a baon.hu.

V. Kende eljutott a Jótékonysági Béke Alapítványhoz. A szervezetet többek között azzal gyanúsították meg 2003-ban, hogy megbízást adott a budapesti Zsidó Múzeum felrobbantására.

A szervezet három alapítójának egyike a boszniai diplomata-útlevéllel rendelkező Hassenein volt. A Nemzetközi Antiterrorista és Biztonsági Szakértők Szövetsége állítása szerint a Hassenein által vezetett, bécsi székhelyű Harmadik Világ Jótékonysági Ügynökséget (Third World Relief Agency – TWRA) szoros szálak fűzték Oszama bin Laden terroristavezérhez, aki anyagi hozzájárulásokkal segítette az ügynökség munkáját az 1990-es évek első felében.

Az előzmények ellenére az alapítvány ma törvényesen működik hazánkban, ellenkező esetben már betiltották volna. Kérdés, hogy az alapítvány ernyője alatt, a kuratórium, illetve annak elnöke tudta nélkül volt-e olyan radikális iszlamista, aki felkarolta V. Kendét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp