Új, zsidó történeti és kulturális kutatóintézetet hozott létre a Mazsihisz

A Goldziher Ignácról elnevezett Intézetben már zajlik a kutatói munka, többek között egy, a holokauszttal kapcsolatos politikai diskurzust vizsgáló nemzetközi kutatásban is részt vesz az intézet, amelyet a Haifai Egyetem vezet.

A Goldziher Ignácról elnevezett Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézetet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közösen hozta létre, írja közleményében a Mazsihisz. Az alapítók az intézet számára biztosítják a kutatói autonómiát, teszik hozzá.

Zsidó származása miatt sokáig nem dolgozhatott egyetemen a világhírű orientalista – Kibic Magazin

170 éve született Goldziher Ignác , az iszlám kiemelkedő kutatója 1850. június 22-én. Goldziher tanulmányozta az arab és a héber kultúrát, munkássága az iszlám kultúrtörténet csaknem minden területére kiterjedt. Apja Goldziher Adolf kereskedő volt. Gimnáziumi tanulmányait a székesfehérvári cisztereknél végezte, de 16 éves korától Vámbéry Ármin tanítványa volt.

A közlemény szerint a kutatóintézet célja:

a zsidó közösséget leginkább érintő és foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatos elméleti és empirikus kutatások végzése, az eredmények közzététele és azok megvitatása a hazai és nemzetközi tudományos közösséggel, az érdeklődő nagyközönséggel, valamint az eredmények eljuttatása a döntéshozókhoz.

Az alapítók törekednek arra, hogy az Intézet kutatásaiból származó eredményeket az oktatás, a tudományos ismeretterjesztés területén saját intézményeik struktúráira támaszkodva átültessék a gyakorlatba, írják. Az Intézet alapműködéséhez szükséges forrást a Mazsihisz biztosítja, a további forrásokat az Intézet pályázati úton fogja előteremteni.

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet kuratóriumának tagjai: Balázs Gábor, Gábor György, Karády Viktor, Kovács Éva. A kuratórium elnöke: Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója. A kutatók pedig: Novák Attila, Konrád Miklós, Félix Anikó, aki egyben az Intézet operatív igazgatója is.

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet első nyilvános eseménye a Trianoni békeszerződés zsidóságra gyakorolt hatásait, következményeit fogja megvitatni egy kerekasztal-beszélgetés keretében 2021. június 28-án, Trianon és a zsidók címmel.

Trianon és a zsidók – Kibic Magazin

Trianon után a határon túl rekedt magyar zsidók többsége szintén visszavágyott egykori hazájába. A bécsi döntések utáni revízió kezdeti örömeit követően azonban csalódniuk kellett. Trianon zsidó szemmel címmel vezetett virtuális sétát a Zoom segítségével Aradi Péter a JCC Budapest – Bálint Ház szervezésében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp