Jamie Lee Curtis segíteni fogja a mátészalkai zsinagóga felújítását

Tony Curtis lánya ellátogatott abba a városba, ahonnét annak idején nagyszülei kivándoroltak az Egyesült Államokba.

Az amerikai színésznő már egy ideje Budapesten forgat, korábban már ellátogatott a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműhöz, illetve a Dohány utcai zsinagógába, amelyet annak idején, édesapja, Tony Curtis is segített felújítani.

Tony Curtis lánya a Dohány utcai zsinagógában járt – Kibic Magazin

A magyar zsidó felmenőire oly büszke Jamie Lee Curtis, aki világhírű hollywoodi színésznő, magányosan emlékezett a mátírokra a zsinagóga udvarán. Az Eli Roth új filmjében Budapesten forgató Jamie Lee Curtis május 23-án, vasárnap látogatott el a Dohány utcai zsinagógába.

Jamie Lee Curtis Hanusi Péter, Mátészalka polgármesterének meghívására érkezett a városba, ahol megtekintette az édesapja személyes tárgyaiból rendezett kiállítást, amely a nagyközönség számára június 26-tól lesz látogatható. Tony Curtis 1925. június 3-án született New Yorkban Schwartz Bernát néven. Apja, Schwartz Manó (Emanuel Schwartz) és édesanyja, Klein Ilona (Helen Schwartz) Mátészalkáról emigráltak New Yorkba.

 

A mátészalkai látogatásával kapcsolatban Jamie Lee Curtis a Facebookon arról posztolt, hogy a kiállítás megnyitóján a családját képviselte. A kiállítás – amit csodálatosnak nevezett – pedig csak egy utcányira van attól a zsinagógától, ahol a családja régen imádkozott.

„Most üres, mivel a teljes zsidó lakosságot kiirtották, de az épület élő emléket állít azoknak, akik ott éltek és élnek ma is, és elköteleztem magam amellett, hogy a polgármesterrel együttműködve a helyi vállalati és magánközösségtől összegyűjtöm a szükséges pénzt, hogy felújítsuk és átalakítsuk ezt a rendkívüli épületet, hogy közösségi központként szolgáljon ünnepségek, művészet és zene számára”

– írta a színésznő, aki a zsinagógába is ellátogatott, ahol ahol a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Bokor Balázs átadta a szervezet Tony Curtis díját. Bokor azt mondta, a hagyományok ápolásával Jamie Lee Curtis példát mutat a fiataloknak a népek közötti hidak építésére.

 

A mátészalkai zsinagóga 1857-ben épült. A zsinagógát ugyan megfosztották berendezési tárgyaitól, de megőrizte belső építészeti és díszítőelemeit, köztük a díszesen festett mennyezetet. (hvg.hu, Jewish Heritage Europe)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp