Magyar származású miniszterelnöke is lesz az új izraeli kormánynak

Jaír Lapídnak sikerült az új izraeli kormány megalakítása, amely két héten belül felesküdhet, benne 3 magyar miniszterrel.

Bő két órával az éjféli határidő lejárta előtt először Manszúr Abbász, az iszlám hagyományőrző Raam párt elnöke látta el szignójával pártjának megállapodását a Lapid-Bennett kormánnyal, majd Gideon Szaár, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt vezetője is csatlakozott a többpárti egységkormányhoz, és ezzel lehetővé tették a kormányalakítással megbízott Lapidnak, hogy jelenthesse Rivlinnek: sikerrel jártak az erőfeszítései.

Jair Lapid, Naftali Bennett, Manszúr Abbasz (balról jobbra)

Az új kormány legfeljebb két héten belül felesküdhet, ha sikerül várhatóan a jövő héten relatív többséget szereznie az izraeli parlamentben, a kneszetben. A két éven belül megtartott négy parlamenti választás után megszületett koalícióban baloldali, centrista és jobboldali pártok vesznek részt, de kimaradt belőle a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud.

Az új kabinetben a kormányzati ciklus első felében Naftali Bennett, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt elnöke lesz a kormányfő, miközben Lapid külügyminiszterként tevékenykedik. Utána szerepet cserélnek, és a magyar származású Lapid veszi át a miniszterelnöki hivatalt, és Bennett a külügyi tárcát.

Yair Lapid apjaTommy Lapid Izrael igazságügyi minisztere volt korábban, akinek az édesapját a pesti gettóból deportálták, majd meggyilkolták. Tommy Lapid édesanyjával menekült el Magyarországról, Wallenberg segítségével.

A nemzeti egységkormány – amennyiben bizalmat kap a kneszetben – Benjámin Netanjahu 12 éves, Izrael történetében leghosszabb kormányfői szerepét zárja le.

Az egységkormány legnagyobb ereje a 17 képviselői hellyel rendelkező Van jövő (Jes Atíd)lesz. A védelmi tárca élén várhatóan marad a 8 mandátummal bíró, centrista Kék-Fehért vezető, szintén magyar származású Beni Ganz.

A szociáldemokrata Munkapárt a magyar gyökerekkel rendelkező Meráv Michaeli vezetésével 7 mandátummal járul hozzá a kormányhoz, s a balliberális Merec párt hat képviselői szavazatot biztosít a kneszetben.

Avigdor Liberman jobboldali Izrael a Hazánk pártja hét honatyával csatlakozott, Gideon Szaár szintén jobboldali Új Reménye hattal, és velük fog szavazni az izraeli politikai életben első alkalommal egy arab párt, a Raam is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp