Jeruzsálemi melegfelvonulással indult a Pride-hónap Izraelben

Több ezren vonulnak Jeruzsálemben az idei melegbüszkeség felvonuláson, amelyet komoly rendőri készültség mellett, ellentüntetőkkel kísérve rendeztek meg csütörtök délután. A melegek jogegyenlősége az alakulóban lévő új izraeli kormány egyik töréspontja lehet.

Nagyjából 7500 ember vett részt a Jeruzsálemben megtartott Pride-felvonuláson. Az esemény tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, idén pedig az elmúlt évekhez képest kevesebb résztvevővel zajlott a rendezvény, amelyet több mint 3000 rendőr biztosított a hat évvel ezelőtti halálos támadás és a szélsőséges csoportok fenyegetései miatt.

Melegfelvonulás Jeruzsálemben

Az LMBTQ-jogokat sürgető rendezvény kezdetén a 16 éves Sira Bankira emlékeztek, akit a 2015-ös felvonuláson gyilkolt meg egy, a résztvevőkre késsel támadó szélsőséges. A felvonulás résztvevői a menet közben virágokat szórtak arra a helyre, ahol Benkit leszúrták hat évvel ezelőtt.

Az idei eseményen, miközben ezrek töltötték meg a főváros utcáit, a szélsőjobboldali és melegellenes Lehava nevű szervezet tagjai kisebb tüntetést tartottak a felvonulás ellen. Korábban a rendőrség őrizetbe vett egy férfit, ki azzal fenyegetőzött, hogy meggyilkolja az esemény résztvevőit. A rendezvény végül különösebb atrocitás nélkül zajlott le.

Az LMBTQ-jogok lehet a megalakulóban lévő új izraeli kormány egyik töréspontja. A koalícióhoz tartozó balliberális Merec párt vezetője, Nicán Horovic egy rádióműsorban arról beszélt, hogy a koalíciós megállapodás részét képezi a melegházasságok lehetővé tétele. A koalíció másik résztvevője, az iszlamista Raam párt vezetői erre reagálva közölték, hogy ők nem tudnak semmi ilyesmiről, és nem támogatnak olyan törvényjavaslatot, amely olyan értékeket kényszerítene rájuk, amelyekben a közösségük nem hisz. (Times of Israel)

Ha egy zsidó közösség önszántából elveszíti a tagjait, az felér egy katasztrófával – Kibic Magazin

Az LMBTQ emberek befogadása nem vallási, hanem társadalmi kérdés – mondja Zehorit Sorek izraeli melegjogi aktivista, aki a közelgő Kapunyitás Konferencia egyik előadója lesz. Többek között befogatásról, izraeli politikáról, a melegek és a vallás kapcsolatáról beszélgettünk vele. Nemrég tartották meg a Tel-Aviv Pride-ot, amely már hagyományosan egy hatalmas nemzetközi eseménynek számít.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp