Szorosabbra fűzheti a kapcsolatot a diaszpóra zsidóságával az új izraeli elnök

Isaac Herzog várhatóan óriási hangsúlyt fog fektetni a diaszpóra zsidóságára.

Az ír származású politikus, aki legyőzte Miriam Peretz társadalmi aktivistát a szerdai kneszeti szavazáson, jelenleg a világ legnagyobb szervezete, a Zsidó Ügynökség élén áll, amely tevékenyen részt vesz Izrael és a diaszpóra kapcsolatának előmozdításában.

“Herzog nagyon magas szinten ismeri a diaszpóra zsidóságát, és ez fontosabb helyet foglal majd el a tevékenységei között, mint a korábbi elnököknél” – mondta Jonathan Rynhold, a Bar Ilan politológus professzora Egyetem, mondta a Jewish News-nak.

Herzog apja, Chaim szintén ír származású volt. Ő a brit hadseregben harcolt a második világháborúban, és büszke volt ír-brit identitására egész Izraelben töltött élete során, beleértve ezt az évtizedet, amikor 1983-tól elnökként tevékenykedett.

“Az új megválasztott elnök nemcsak anyanyelvi szinten beszél angolul, hanem rendkívül jól ismeri a zsidó világ vezetőit, és ismeri a kultúrát is” – mondta Rynhold.

Isaac Herzog

Herzog, a Munkáspárt egykori vezetője régóta híve a vallási pluralizmusnak, és köztudottan jól érzi magát a reform zsinagógákban.

Ugyanakkor büszke nagyapja és névadója, Yitzhak HaLevi Herzog, Izrael első főrabbija örökségére. A nagyapa közösségi rabbi volt Belfastban, majd Írország főrabbija és majdnem a brit nemzetközösség főrabbija lett. De végül ehelyett a brit mandátumú Palesztinában töltötte be a főrabbi posztot, amely 1948-ban Izrael lett.

Herzog részt vesz ortodox eseményeken és tart előadásokat nagyapja emlékére, és számos ortodox közösség érdekében dolgozott már.

Az erősen Charedi városában, Beit Shemesh egyik zsinagógájában Írországból származó nagyszerű bútorok találhatók, amelyeket a közösség bezárása után hozatott ide.

Még a választások után is a diaszpóra ügyein gondolkodott.

„Szándékomban áll minden izraeli elnökének lenni, figyelmesen meghallgatni minden álláspontot és tiszteletben tartani minden embert – mondta. – A célom, hogy még a legtávolabbi csoportok között is konszenzust teremtsek éljenek akár Izraelben és akár a diaszpórában ”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp