Nyáron megnyílik a felújított Rumbach utcai zsinagóga

Az épület szakrális funkciója mellett innovatív elemekben bővelkedő közösségi és kulturális térként is működik majd.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az Együttélés Háza kiállítás a tervek szerint július első felében nyílik meg a nagyközönség előtt.

Az évtizedeken keresztül üresen álló, erősen leromlott állapotú épület 2006-ban került vissza a Budapesti Zsidó Hitközséghez. Az 1869-ben megtervezett zsinagóga a tavalyi év végére minden részletében megújult.

Fotó: BZSH

A nemzetközi jelentőségű műemlék ICOMOS-díjjal elismert rekonstrukciója 3,2 milliárd forintból, kormányzati támogatással valósult meg.

A tóraolvasó emelvény egy egyedi hidraulikus szerkezettel emelhető, süllyeszthető, így a szakrális tér egy gombnyomásra alkalmassá tehető kulturális rendezvények, akár nagykoncertek befogadására is. Az épületben kávéház, szalontér és konferenciaterem, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz is használható szobák kaptak helyet.

A harmadik emeleten állandó kiállítás mutatja be a magyarországi zsidók életét, döntési helyzeteit egy valós magyar zsidó családtörténeten keresztül. A kiállítás hangsúlyos részeként két „időkapszula” hasonlítja össze az 1740-es és a 2020-as időszak hétköznapi jelenségeit (a jellemző ételeket, egy nap alatt megtehető távolságot stb.).

Fotó: BZSH

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp