Megmérgezték a zsidók és arabok békés együttélését az elmúlt hetek zavargásai Lodban

A szomszédok elárulták egymást. Megmutatták, merre laknak arab családok a Ciszjordániából autóbuszokon érkezett zsidó telepeseknek, vagy éppenséggel zsidó szomszédokat jelentettek fel arab huligán csoportoknak. Shiri Zsuzsa riportja.

Az Izrael közepén fekvő Lod város központjában egy napsütötte dombon tüntetők álltak péntek délben, és arab, héber és angol nyelvű tábláikon az arab Musza Haszuna zsidó gyilkosának azonnali bebörtönzését követelték.

Musza Haszunát a Gázai hadművelet idején kitört etnikai-vallási zavargásokban lőtték agyon. A videofelvételek tanúsága szerint egymástól pár tucat méterre zsidók csoportja nézett farkasszemet arabokkal, amikor a csoportból valaki a fegyverével az arabok csoportja felé lőtt. Négy embert eltalált, egyiküket megölte. Önvédelemre hivatkozott. Amír Ohana belbiztonsági miniszter utasítására szabadlábon védekezhet.

A pénteki tiltakozó gyülekezést a rendőrség a tér közepére engedélyezte.

“Azért kell a napon állunk, hogy gyorsabban abbahagyjuk, de így is jövünk. Hogy rács mögé kerüljön Musza Haszuna gyilkosa, aki most úgy viselkedik, mintha győztes hős volna” – magyarázza az MTI tudósítójának Dzsamal, a helyi önkormányzat egyik arab képviselője.

Musza Haszuna temetése

“Tiszteljük az államot, de szeretnénk, ha az állam is tisztelne minket azzal, hogy mindenkit lecsuk, aki részt vett a fiam megölésében. Békés ember vagyok, nem vagyok Ábrahám ellensége. Együtt élünk, akárcsak a társaim, akik idejöttek velem” – mondja szinte sírva a fiát gyászoló Mali Haszuna. “A fiamat hidegvérrel megölték a telepesek. Hol az igazság, ha (a gyilkos) hazamehet?” – kérdi.

“Musza gyilkosa nincs börtönben. El tudják képzelni fordítva, hogy az áldozat zsidó és a gyilkos arab?” – kérdezi a tüntetésen felszólaló Ahmed Tibi, az arab pártok Közös Listájának vezető politikusa. “Külön törvény érvényesül az arabok és külön a zsidók esetében” – vélekedik.

Ajman Ode, a kneszet tagja, a Közös Lista párt vezetője szerint előre megfontolt szándékból elkövetett gyilkosság történt, és politikai okból nincs rács mögött a gyilkos. Azzal vádolta meg Jaír Revivót, a helyi polgármestert, hogy az arabok ellen uszított, és telepeseket hozott a városba.

A 11 napos, Falak őrzői fedőnevű hadművelet idején Lodban kezdődtek, és különösen erősek voltak a nemzetiségi-vallási összecsapások. Május 10-én már arab csoportok járták a várost, autókat, kukákat gyújtottak fel, s velük szemben zsidó fegyveres csoportok kezdtek járőrözni.

“Sokaknak rokonaik vannak Gázában, akik 1948-ban menekültek oda. Telefonáltak Gázából, mesélték, hogy mi történik” – mondja Samah Salaime szociális munkás, aki tíz éve vezeti alapítványi pénzekből az arab nők közösségi központját a város Ramat Eskol nevű negyedében.
“A város lakóinak 30 százaléka arab, 10 százalékuk keresztény, de a többségük muzulmán, és sokan járnak Jeruzsálembe az Al-Aksza mecsethez imádkozni. Rájuk nagyon hatottak az ottani összecsapások is” – sorolja Salaime a városban kitört zavargások kiváltó okait.

A piac melletti Ramat Eskol lepukkant házaiban egyre ellenségesebben élnek együtt zsidók és arabok. “Ezek a kislakásos “vonatházak” a hetvenes években új zsidó bevándorlóknak épültek, de mára csak néhány család maradt itt, meggazdagodtak, jobb helyekre költöztek, s arabok jöttek a helyükre” – magyarázza Salaime.

“Úgy 15 éve kezdtek ideköltözni a Gázából kitelepített, vallásos volt telepesek, utána pedig a “garin torani” családok, azaz a vallásos cionista misszionáriusok, akik alapítványi pénzekből az araboknál többet tudnak fizetni. Ideológiai okból jönnek, a zsidó lakónegyed ‘visszafoglalására'” – állítja a Salaime.

Az utcán kiégett autóroncsok, ezt a környéket sem kímélték az elmúlt hetek összecsapásai. Csütörtök éjjel Molotov-koktélt dobtak egy földszinti lakás teraszára az egy éve átadott ultraortodox vallásos zsidók számára felépített, új lakóparkban.

Rivka és Avi Kohen az elszenesedett redőny mellől beinvitál. “Sokáig barátokkal üldögélt itt a férjem, még nem aludtunk, amikor éjjel fél egykor erős bummot hallottunk, és megláttuk a tüzet” – meséli Rivka.

„Elrohantam a gyerekekhez, 7, 4  és másfél évesek, felébresztettem őket, és kiszaladtunk a lakásból” – folytatja. Férje a lakónegyed pár napja szerveződött önkéntes biztonsági járőrének tűzoltó készülékével gyorsan megfékezte a lángokat. A négy összekötött benzines palackból csak az egyik robbant fel. Vasárnap a rendőrség a biztonsági kamerák segítségével elfogta az arab merénylőt.

Jaír Revivo, a város polgármestere a közeli Man pékség teraszán elmondja az MTI tudósítójának, hogy számára váratlanok az etnikai összecsapások, amelyekért az arab lázongó csoportokat teszi felelőssé. Igen fontosnak tekinti a megbékélést segítő párbeszédet.

Mintegy 160 arab fiatalt tartóztattak le hajnali 3 és 4 óra között a városban, nagy részüket már szabadon engedték. A jövendő párbeszédnek komoly sebeket kell begyógyítania Samah Salaime szerint.

A szociális munkás szemtanúk beszámolóit gyűjti az elmúlt hetekről, amikor a szomszédok elárulták egymást, megmutatták, merre laknak arab családok a Ciszjordániából autóbuszokon érkezett zsidó telepeseknek, vagy éppenséggel zsidó szomszédokat jelentettek fel arab huligán csoportoknak az addig békében együtt élő arab szomszédok.

Egy jóindulatú zsidó ismerős izraeli zászlót nyomott egy arab család kezébe: “Ezt tegyétek ki pár napra, és meglátjátok, minden rendben lesz”- ígérte nekik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp