160 zsidó érkezett Izraelbe a koronavírus által sújtott Indiából

A Bnei Menase közösség tagjainak egy sürgősségi mentőakció keretében sikerült eljutniuk Izraelbe.

Eredetileg a Bnei Menase indiai zsidó közösség 300 tagja érkezett volna a napokban Izraelbe, többen azonban megfertőződtek, így csak 160 fő landolt tegnap a Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren. A hátramaradt új bevándorlóknak (olék) majd az őszi ünnepek idején lesz legközelebb lehetőségük arra, hogy eljuthassanak Izraelbe. Akkor közel 300 fő érkezését tervezi az izraeli bevándorlásügyi minisztérium.

A Bnei Menase közösség tagjai a Ben-Gurion reptéren

Az India észak-keleti részén élő Bnei Menase közösség 550 tagjának Izraelbe való letelepedését a legutóbbi kormányülésen hagyták jóvá, így a közösség tagjainak három év után ismét lehetőségük nyílt az alijázásra (a zsidók számára a visszatérési törvény által biztosított letelepedésre). A mostani mentőakciót a minisztérium közösen szervezte a Savei Izrael nevű szervezettel, amely vezetője, Michael Freund már évek óta szorgalmazza a Bnei Menase közösség tagjainak Izraelbe hozatalát.

Az új olékat a reptéren Freund mellett Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi miniszter fogadta, aki elmondta, hogy hosszú ideje dolgozott azon, hogy a Bnei Menase közösség tagjai végre Izraelbe jöhessenek. A miniszter kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy a világ zsidósága le tudjon telepedni Izraelben, különösen azok, akik éveket várnak erre.

Az indiai Bnei Menase közösség tagjai a Menase törzs leszármazottainak tarják magukat, akiket Asszíria uralkodója üldözött el Izrael földjéről az első szentély idejének végén, több mint 2700 évvel ezelőtt. A közösség nagyjából 10,5 ezer főből áll, akik közül 6500-an még mindig arra várnak, hogy telepedhessenek Izraelben. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp