Frölich Róbertet ismét országos főrabbivá választották

Frölich Róbert volt már korábban országos főrabbi 2015 és 2018 között.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) 2021. május 30-ai – a járványhelyzet miatt online tartott – közgyűlése 47 igen, 7 nem és 9 tartózkodás mellett tudomásul vételével megerősítette a dr. Frölich Róbert országos főrabbivá választásáról szóló döntést, olvasható a Mazsihisz közleményében.

Frölich Róbert

Dr. Frölich Róbert főrabbi 1993 óta a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője. Ezt megelőzően három budapesti körzetben – a Dózsa György úti zsinagógában, az újpesti zsinagógában és a Páva utcai zsinagógában – látott el rabbinikus tevékenységet. 1994 és 2012 között a Magyar Honvédség Tábori Rabbinátusának vezető rabbija volt, 1995 és 2012 között dandártábornoki rendfokozatban szolgált.

Dr. Frölich Róbert volt már korábban országos főrabbi 2015 és 2018 között – jegyzi meg a közlemény –, megbízatásáról azonban 2018. április 11-én lemondott. Ennek okáról és lehetséges következményiről az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

Lemondott az országos főrabbi. Megújulás a Mazsihisznél? – Kibic Magazin

A nők zsinagógai szerepének kiszélesítése, világi tudósok, zsidó civilek és reform közösségek integrálásának szándéka, és a rabbik autonómiájának növelése is kapcsolatba hozható a most zajló személyi változásokkal. Meglepetésként érkezett szerdán a hír, miszerint lemondott tisztségéről az országos főrabbi, Frőlich Róbert.

A közlemény szerint Heisler András, a Mazsihisz elnöke gratulált az új országos főrabbinak, és hozzátette: „Volt három olyan évünk, amikor én elnök voltam, ő pedig országos főrabbi volt, és ebben az időszakban is harmonikusan tudtunk dolgozni, abban reménykedem, hogy a ciklusomból fennmaradó következő két esztendőben is folytatjuk ezt a gyakorlatot. Azt várom dr. Frölich Róbert főrabbitól, hogy segít békét és nyugalmat teremteni a közösségen belül.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp