Napoleon, a zsidók és Izrael története

A forradalmi Franciaország támogatta az egyenlőséget, és ez részben abban nyilvánult meg, hogy „felszabadította” a francia zsidókat, és egyenlő állampolgárokká tette őket a többi franciával.

Bonaparte Napóleon (1769 – 1821) valószínűleg alacsony testalkatú ember volt, ugyanakkor a francia történelem óriása is volt, aki több mint 10 évig uralkodott az ország császárjaként, és katonai vezetőként meghódította a régió nagy részét. Ezen túl jelentős szerepe volt a zsidók és Izrael földjének történetében.

A forradalmi Franciaország „felszabadította” a francia zsidókat, és a többi franciával egyenlő állampolgárokká tette őket. Napóleon még a zsidóságot is Franciaország egyik hivatalos vallásaként jelölte meg.

A rendelkezések vonatkoztak azokra a területekre is, amelyeket Napóleon meghódított. A francia császár mindenhol megszüntette a zsidók tulajdonjogát, a zsidó vallási életet és az általuk betölthető foglalkozásokat korlátozó törvényeket, írja a jpost.com

Festmény 1806-ból, amelyen Napóleon felszabadítja a zsidókat

Az viszont nem világos, miért támogatta ezt a „liberális” politikát. Kérdés, vajon az egyetemes emberi jogok mélyen gyökerező hitéből fakadt-e ez a döntés vagy szélesíteni szerette volna a saját támogatói bázisát. Írásaiban ugyanis antiszemita hiedelmekre is akad példa, ugyanakkor vannak arra utaló jelek, hogy támogatta Izrael földjén a zsidók nemzeti otthonának újjáépítését. Uralkodása viszonylag rövid volt, de cselekedeteinek összességében jótékony hatása volt a zsidókra.

Napóleon hadserege katonailag is aktív volt Izrael földjén, amelyet ekkor az oszmánok irányítottak brit támogatással. Miután leigázta Egyiptomot, a francia császár arra irányította erőit, hogy megostromolja Jaffát, a kulcsfontosságú kereskedelmi központot. Jaffa 1799 márciusában esett el mintegy 50 francia és több ezer oszmán élete árán.
Ismeretes, hogy a franciák katonai központot alapítottak Ramle-ban.

A francia ambíciók Akkó ostromával fejeződtek be a régióban. Napóleon gyors győzelemre számított, de az oszmánok, akiket a helyiek és a jól felszerelt brit csapatok támogattak, két hónapig kitartottak. Végül pedig elűzték a vereséget beismerő franciákat, akik sohasem jutottak el Jeruzsálembe.

Ha a franciák uralkodtak volna Akkóban, e régió története vitathatatlanul másképp alakult volna.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp