Magyar zsidó lesz Németország tábori rabbija

Száz év után választottak újra tábori rabbit Németországban. A posztra egy Magyarországon született rabbit, Balla Zsoltot jelölte a németországi zsidó hitközségek szervezete.

Utoljára az első világháború alatt volt a német hadseregben tábori rabbi, a náci korszakban ilyesmiről szó sem lehet, utána pedig a zsidóság száma csökkent le annyira, hogy nem volt szükség tábori rabbira.

Az 1990-es években viszont megindult a németországi zsidó közösség növekedése. A posztszovjet térségből évente akár 10.000 zsidó is érkezett az országba, holott a második világháború után 15-30 ezer zsidó élt összesen az országban.

100 év után pedig idén került sor először arra, hogy tábori rabbit válasszon a Németországi Zsidók Központi Tanácsa – amely a konzervatív és ortodox zsidóságot képviseli.

Erre posztra javasolták most a jelenleg a lipcsei zsinagógában szolgálatot teljesítő ortodox Balla Zsoltot.

Balla 1979-ben született Magyarországon, Berlinben tanult rabbinak, 2009 óta a lipcsei zsinagóga rabbija, 2019 óta meg a szász tartomány főrabbija. Ballának a mostani tábori rabbisága – amire június 21-én fogják hivatalosan kinevezni – mellett van egy másik elsősége is: 1938 után Balla volt az első Németországban végzett és kinevezett ortodox rabbi, írja az azonnali.hu.

A tábori rabbivá avatásra június 21-én a lipcsei zsinagógában kerül sor magasrangú politikusok társaságában.

Az alábbi linken egy Balla Zsolttal készült interjút ajánlunk a mazsihisz.hu oldalról

Balla Zsolt: Én kortárs ortodox vagyok | Mazsihisz

A külföldön élő, sikeres magyar zsidókat bemutató sorozatunk keretében a 38 éves Balla Zsolttal beszélgettünk, aki a lipcsei zsidó közösség rabbija, a németországi ortodox rabbikonferencia egyik elöljárója. Neki köszönhetjük az idén megjelent új, szombati imakönyv elkészítését, fordítását és szerkesztését. Az évek óta Németországban élő rabbit az életéről, munkásságáról és az imakönyv háttérmunkálatairól kérdeztük.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp